Skip to main content

«Καυτό» Σαββατοκύριακο για κόκκινα δάνεια και ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Μετά από 6 ώρες ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους Θεσμούς. Ανοιχτά παραμένουν όλα τα μείζονα ζητήματα.

Τα «ρέστα» της παίζει η κυβέρνηση, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή στη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς, και να κλείσουν όλα τα ζητήματα που είναι ανοιχτά (κόκκινα δάνεια, πλειστηριασμοί, ΦΠΑ στην εκπαίδευση) το αργότερο έως το Eurogroup της Δευτέρας και να ξεκλειδώσει η δόση των 2 δισ. ευρώ.

Η τηλεδιάσκεψη που είχε για έξι περίπου ώρες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης (Ευ.Τσακαλώτος, Γ.Σταθάκης, Γ.Χουλιαράκης) με τους εκπροσώπους των Θεσμών δεν έβγαλε «λευκό καπνό», και δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα «τηλεμάχη» το Σάββατο.

Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει το Σαββατοκύριακο να γεφυρώσει το μεγάλο χάσμα που τη χωρίζει από τους δανειστές, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση και να εκταμιευθεί η δόση.

Στην κορυφή των διαβουλεύσεων βρίσκεται, όπως είναι φυσικό, το ζήτημα των κόκκινων δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Η ελληνική κυβέρνηση προτείνει ως κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας αντικειμενική αξία 200.000 για ένα άτομο, 250.000 για ζευγάρι συν 25.000 ανά παιδί με ανώτατο τα τρία παιδιά, και μεικτό ετήσιο εισόδημα 35.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια.

Ωστόσο το χάσμα που τη χωρίζει με την πλευρά των δανειστών είναι μεγάλο, καθώς οι Θεσμοί επιμένουν το εισοδηματικό όριο για μια τετραμελή οικογένεια να φτάνει μέχρι τα 20.000 ευρώ, εκκινώντας από τις 8.000 για τον άγαμο δανειολήπτη, καθώς και το σύνολο χρεών προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες να μην υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ.

Υπό την ασφυκτική πίεση του χρόνου, καθώς επείγει να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, η κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικά βήματα πίσω, και με τη νέα πρότασή της καλύπτεται το 60-65% των δανειοληπτών (με πρόθεση το ποσοστό να φτάσει ακόμη και στο 50%), όταν η αρχική της πρόταση προστάτευε το 72%.

Ωστόσο, οι εταίροι που αρχικά ζητούσαν κάλυψη μόλις του 20% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών μετακινήθηκαν μόλις στο 40%.

Το άλλο μεγάλο θέμα που παραμένει ανοιχτό είναι τα ισοδύναμα για τη μη επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο πρότεινε στους Θεσμούς ως ισοδύναμο την επιβολή τέλους 5 λεπτών στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ, χωρίς να έχει γίνει ακόμη γνωστό αν έχει πάρει το «ok» των δανειστών.

Σημειώνεται πως το Σάββατο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα έχει επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για όλα τα θέματα της διαπραγμάτευσης, και φυσικά για το προσφυγικό.

Τελευταία ενημέρωση 00:15