Skip to main content

Γιατί είναι «τυχερές» αυτή τη φορά οι ελληνικές τράπεζες

Το πανευρωπαϊκό stress test μπορεί να ξεκίνησε, όμως, τα τέσσερα εγχώρια συστημικά πιστωτικά ιδρύματα, εξαιρούνται της άσκησης

Είναι η πρώτη φορά, μετά από τουλάχιστον επτά χρόνια, που οι ελληνικές τράπεζες μπορούν «ήσυχα» (σσ όσο αυτό γίνεται, βεβαίως, υπό τις παρούσες συνθήκες) να ασχοληθούν με το αντικείμενο τους. Κι αυτό γιατί, το πανευρωπαϊκό stress test μπορεί να ξεκίνησε, όμως, τα τέσσερα εγχώρια συστημικά πιστωτικά ιδρύματα, εξαιρούνται της άσκησης. Και μάλιστα, με απόφαση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Ο λόγος, προφανής: Έχοντας υποβληθεί σε δύο stress tests, μέσα σε διάστημα μικρότερο των 18 μηνών, δεν υπάρχει λόγος να ξαναμπούν τώρα σε αυτή τη δοκιμασία, αφού, ό,τι ήταν να μάθει η ΕΚΤ, το έχει μάθει.

Ακόμα και τα δανειακά χαρτοφυλάκια τους, έχουν γίνει φύλλο και φτερό, κυριολεκτικά, με την ΕΚΤ να γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα πόσα είναι τα κανονικά δάνεια, πόσα τα «κόκκινα», πόσα είναι εντός Ελλάδας, πόσα εκτός και πόσα NPL's κρύβονται με διάφορα τρικς.

Η ακτινογραφία των ελληνικών τραπεζών είναι πλήρης και δεν αποκλείεται να είναι και σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με αυτές που θα «βγουν» για άλλες, μεγάλες και πολύ γνωστές, ευρωπαϊκές τράπεζες. Το παράδειγμα της γερμανικής Deutsche Bank είναι ένα από αυτά, αλλά δεν είναι το μοναδικό. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι αυτό που συμβαίνει με τις ιταλικές τράπεζες, σε επίπεδο επισφαλειών, είναι κυριολεκτικά μοναδικό και μαζί τρομακτικό.