Skip to main content

Τι ζήτησαν οι φορείς της Β. Ελλάδας από τον πρωθυπουργό (video)

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους παραγωγικούς φορείς της Β. Ελλάδας - Τα αιτήματά τους και οι κυβερνητικές δεσμεύσεις

Τα ζητήματα της ανάπτυξης, της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, της υπερφορολόγησης αλλά και της φοροδιαφυγής τέθηκαν από τους παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας στον πρωθυπουργό, κατά τη συνάντηση που είχαν στο ΥΜΑΘ σήμερα από το πρωί.

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Αθανάσιος Σαββάκης, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, τόνισε ότι ζήτησε από τον πρωθυπουργό την εφαρμογή μιας πιο συνεκτικής στρατηγικής που θα δημιουργήσει ένα πιο φιλικό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα και θα απελευθερώσει τις υγιείς δυνάμεις «ούτως ώστε να έρθει ξανά η βιομηχανία στο επίκεντρο της πολιτικής της χώρας και να δούμε φως στο τούνελ». «Υπήρχε μια πολύ λεπτομερής συζήτηση, ενημερωθήκαμε για τα περισσότερα θέματα που θέσαμε στο τραπέζι και νομίζω ότι έχει ξεκινήσει ένας δίαυλος επικοινωνίας ο οποίος είναι πολύ σημαντικός. Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε σε κάποια θέματα, νομίζω ότι πολλά από αυτά που είπαμε θα συμπεριληφθούν στην ομιλία του στη ΔΕΘ. Μιλάμε για έναν οδικό χάρτη προς την ανάπτυξη, όχι μόνο στα χαρτιά αλλά εφαρμόσιμο, μετρήσιμο. Τα ζητήματα και τα προβλήματα είναι γνωστά και θα προσπαθήσουμε να πάμε σε πολιτικές που στοχεύουν στη λύση τους», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, τόνισε ότι τέθηκαν τα ζητήματα που τίθενται τα τελευταία 15 χρόνια στον εκάστοτε πρωθυπουργό και «δυστυχώς δεν λύνονται τα προβλήματα». Όπως είπε αυτό που αυτή τη στιγμή «καίει όλο τον κόσμο» είναι τα «κόκκινα δάνεια», ενώ αναφέρθηκε και στο πρόβλημα της ρευστότητας των επιχειρήσεων. «Ο πρωθυπουργός έδειξε κατανόηση [...] αλλά είπε ότι δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν όλα όσα ζητάμε», δήλωσε.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Κυριάκος Λουφάκης, τόνισε ότι αναλύθηκαν τα θετικά θέματα που υπάρχουν στην οικονομία, όπως είναι «η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης», ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να καταστεί ο ΟΛΘ η ατμομηχανή για μεταποιητικές δραστηριότητες στην περιοχή. Από την πλευρά του, όπως είπε, έθεσε τα προβλήματα της υπερφορολόγησης και των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών. «Νομίζω ότι είναι θετικό ότι ο πρωθυπουργός δεν έδωσε καμία υπόσχεση, γιατί έχουμε κουραστεί να ακούμε υποσχέσεις. Είπε πως μεγάλες αλλαγές είναι πολύ δύσκολο να γίνουν και ότι το πρόβλημα μπορεί να αρχίσει να λύνεται από τον μεθεπόμενο χρόνο. Αναφερθήκαμε στο θέμα των εξαγωγών το οποίο, από όλους γίνεται αντιληπτό ότι μπορεί να γίνει η ατμομηχανή για να φύγει η χώρα από την κρίση. Οι εξαγωγές πηγαίνουν σχετικά καλά, έχουν ανέβει περίπου 19% το πρώτο εξάμηνο του 2017, σε σχέση με πέρυσι, παρόλα αυτά το μεγάλο πρόβλημα που είναι η χαμηλή προστιθέμενη αξία κι αυτό γίνεται αντιληπτό αν δούμε ότι αυξήθηκαν εξίσου και οι εισαγωγές. Ο κ. Τσίπρας είπε ορισμένα πολύ συγκεκριμένα πράγματα που θα γίνουν πριν την έκθεση, αλλά εγώ προτιμώ να μου λένε πράγματα που μπορούν να γίνουν», πρόσθεσε.

Ο γ.γ. του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Βαργιάμης, ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για το πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών, χωρίς όμως να μπορεί να γίνει άμεσα κάποια ρύθμιση για τον ακατάσχετο επιχειρηματικό λογαριασμό. Όπως είπε, αν και ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και για μείωση της ανεργίας, αυτό δεν φαίνεται στην πραγματική οικονομία.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εφοριακών Ν. Θεσσαλονίκης- Κιλκίς-Χαλκιδικής, Μιχάλης Κούπκας, ζήτησε από τον πρωθυπουργό την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για τις περιπτώσεις φοροδιαφυγής, μιας σκληρής μάχης, όπως ανέφερε.

«Με τον πιο εμφατικό τρόπο τονίσαμε στον πρωθυπουργό ότι η μάχη κατά της φοροδιαφυγής δεν είναι επικοινωνιακής φύσεως αλλά μια μάχη που δίνεται με σκληρότητα καθημερινά επί της ουσίας και σε αυτήν θέλουμε να έχουμε τον ίδιο τον πρωθυπουργό δίπλα μας, να μας θωρακίσει να μας προστατεύσει και να δημιουργήσει εκείνο το πλαίσιο ώστε να μπορούμε απρόσκοπτα, αποτελεσματικότερα και κυρίως, με ασφάλεια να κάνουμε τη δουλειά μας. Ζητούμε αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου, νομική θωράκιση και προστασία σε όλες τις περιπτώσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.