Skip to main content

Ένα ξεχωριστό σχολείο στη Γκάνα από 32 Θεσσαλονικείς

Μια σχολική αίθουσα από χώμα, πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια, θα κατασκευάσει η ομάδα των εθελοντών σε ένα αγροτικό χωριό στη μακρινή χώρα.

Το ημερολόγιο θα γράφει 1η Ιουλίου όταν τριάντα δύο νέοι θα αναχωρήσουν από τη Θεσσαλονίκη για την Γκάνα με στόχο να κατασκευάσουν μια σχολική αίθουσα διαφορετική από τα άλλες σε ένα μικρό αγροτικό χωριό ονόματι Abetenim.

Της ομάδας θα ηγούνται οι Λήδα Λιούπη και Παναγιώτα Στεργιοπούλου, απόφοιτη και τελειόφοιτη αντίστοιχα της σχολής Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ.

Η ιδέα της κατασκευής ξεκίνησε όταν οι νεαρές αρχιτεκτόνισσες έλαβαν μέρος στον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό «Ένα Σχολείο για την Γκάνα» του ιδρύματος NKA και διακρίθηκαν λαμβάνοντας εύφημο μνεία.

Το ίδρυμα προέτρεψε τα κορίτσια να υλοποιήσουν την ιδέα τους, η οποία δεν είναι άλλη από την κατασκευή της αίθουσας με τη χρήση φθηνών και ανακυκλώσιμων υλικών που υπάρχουν σε αφθονία στην περιοχή.

«Θα χρησιμοποιήσουμε υλικά τα οποία μπορεί να βρει κανείς εύκολα στο χωριό, όπως χώμα, πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια» δηλώνει στη Voria.gr η Λήδα Λιούπη, προσθέτοντας ότι στόχος του αρχιτεκτονικού διδύμου είναι η κατασκευή να μπορεί να γίνει με εύκολο τρόπο, οικονομικά υλικά και παράλληλα με σεβασμό στο περιβάλλον.

«Χρησιμοποιούμε επί τούτω την τεχνική κατασκευής, Bottle-brick technique, καθώς μεταξύ άλλων είναι τόσο απλή ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία και η τοπική κοινότητα, ώστε να μπορεί να επαναλάβει τη διαδικασία αργότερα αν χρειαστεί, αλλά και εθελοντές που δεν έχουν καμία σχέση με την αρχιτεκτονική» σημειώνει η Λήδα.

Image and video hosting by TinyPic

Η σχολική αίθουσα θα χρησιμοποιηθεί ώστε να στεγάσει τις πρώτες τάξεις γυμνασίου και λυκείου που θα σχηματισθούν στο χωριό, όπου ο αναλφαβητισμός φτάνει το 98%.

Τα δύο κορίτσια συγκέντρωσαν μια ομάδα τριάντα εθελοντών που ενδιαφέρονταν να συμμετάσχουν στο πρότζεκτ και ξεκίνησαν πρόσφατα μια καμπάνια crowdfunding μέσω της πλατφόρμας Indiegogo ώστε να συγκεντρώσουν πόρους για το μακρύ τους ταξίδι.

Παράλληλα, οργανώνουν εκδηλώσεις τα έσοδα των οποίων διατίθενται για τα έξοδα του ταξιδιού, της διαβίωσης και της κατασκευής της αίθουσας.

Μια από τις εκδηλώσεις αυτές, ένα πάρτι με αφρικανικές μουσικές, πραγματοποιηθήκε την Πέμπτη στο Μπενσουσάν Χαν.

Το ταξίδι της ομάδας στη Γκάνα θα ολοκληρωθεί στις 23 Σεπτεμβρίου.