Skip to main content

Τι θα γίνει με το ΔΝΤ, το ελληνικό χρέος και τη χώρα

Ο προβληματισμός ανθρώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη Voria.gr για τη δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών

Κανείς δεν γνωρίζει ακόμα και σήμερα τι πρόκειται να γίνει τελικώς με το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αυτή τη στιγμή. Ακόμα και γερμανικές πηγές, που συνήθως έχουν την καλύτερη ενημέρωση, τώρα δηλώνουν άγνοια. Το ίδιο και στις Βρυξέλλες. Πάντως, αν το Ταμείο δεν πάρει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη διευθέτηση, τότε δεν αποκλείεται να αποχωρήσει για ένα διάστημα. Κάτι που το Βερολίνο δεν θέλει, αλλά από την άλλη δεν δείχνει διατεθειμένο να υποχωρήσει στο θέμα του χρέους.

Γιατί δεν πείθεται το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, στη βάση της πρότασης του ESM; Διότι στην Ουάσιγκτον δεν είναι καθόλου σίγουροι ότι δεν θα χρειασθεί νέα ανακεφαλαιοποίηση στις ελληνικές τράπεζες ή ότι θα λυθεί οριστικά το πρόβλημα των «κόκκινων δανείων».

Διευκρίνιση: τι προβλέπει η πρόταση του ESM; Ότι μέρος του δανεισμού της Ελλάδας από το ΔΝΤ θα ξεπληρωθεί από το υπόλοιπο (περίπου 18 δις ευρώ) που έχει απομείνει στον ESM.

Εκεί είχε σχηματισθεί ένα κεφάλαιο, για τις ανάγκες της δεύτερης ανακεφαλαιοποίησης, που δεν εξαντλήθηκε. Αυτό το κεφάλαιο λοιπόν θα πάει στο ΔΝΤ. «Αν τα λεφτά αυτά, το Ταμείο τα έπαιρνε τώρα, πολύ ευχαρίστως να έβαζε την υπογραφή του και αύριο το πρωί. Οι Ευρωπαίοι, όμως, θέλουν να τα δώσουν από το 2018 και μετά. Και ποιος μας λέει εμάς ότι δεν θα έχει γίνει έως τότε νέα ανακεφαλαιοποίηση;» ο προβληματισμός, από άνθρωπο του Ταμείου, στη Voria.gr.