Skip to main content

Τι συμβαίνει με τις τράπεζες στην Ευρώπη

Εσχατολογικά σενάρια για το μέλλον των ευρωπαϊκών τραπεζών διατυπώνονται ολοένα και συχνότερα το τελευταίο διάστημα, ακόμα και από διεθνείς αξιολογητικούς οίκους.
Εσχατολογικά σενάρια για το μέλλον των ευρωπαϊκών τραπεζών διατυπώνονται ολοένα και συχνότερα το τελευταίο διάστημα, ακόμα και από διεθνείς αξιολογητικούς οίκους. Το παράδειγμα της Moody’s, όπως διατυπώθηκε χθες από τους αναλυτές της, και οι φόβοι που εκφράσθηκαν για την επόμενη μέρα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ιταλίας, της Ισπανίας, αλλά και της Ιρλανδίας ή της Βρετανίας είναι ενδεικτικό, αλλά όχι μοναδικό. Το τελευταίο διάστημα, οι φωνές αναφορικά με το ζήτημα πυκνώνουν. Ωστόσο, σε ο,τι αφορά στο ελληνική τραπεζικό σύστημα, οι διαβεβαιώσεις που δίνονται είναι καθησυχαστικές.

Το γεγονός ότι σε εξέλιξη βρίσκεται η εφαρμογή του προγράμματος ενίσχυσης τους από το ελληνικό δημόσιο, όπως διατυπώθηκε πέρυσι, ύψους 28 δισ. ευρώ, αλλά και το ότι μέσω του Μνημονίου που ψηφίσθηκε χθες για την ενεργοποίηση του σχεδίου σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας προβλέπεται και νέο, επιπρόσθετο, πακέτο λειτουργούν ως «καταφύγια».

Τρίτη ασπίδα προστασίας για το καταθετικό κοινό της χώρας συνιστά η εγγύηση μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ για όλες τις καταθέσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα. Την εγγύηση θεσμοθέτησε πριν από ένα χρόνο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κι επικαιροποίησε πρόσφατα η παρούσα κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το σύνολο του τραπεζικού λόμπι της χώρας παραμένει σε κατάσταση συναγερμού, καθώς οι καταστάσεις είναι ρευστές και μεταβάλλονται σχεδόν από μέρα σε μέρα.