Skip to main content

Τι συμβαίνει σήμερα στην Τουρκία μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις;

Το τελευταίο δίμηνο – τρίμηνο σημειώνεται ένα συντεταγμένο κύμα αποχωρήσεων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων από την γειτονική χώρα.

«Κάτι» περίεργο και ταυτόχρονα συστημικό εξελίσσεται στην Τουρκία το τελευταίο διάστημα. «Κάτι» που σύμφωνα με όσους παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα φτάνει στο σημείο να θέτει επί τάπητος ακόμα και υπαρξιακά ερωτήματα εθνικής υπόστασης και πολιτιστικής ταυτότητας για την Τουρκία. Κι αυτό πλέον δεν είναι κρυφό από κανέναν, καθώς δεν εξελίσσεται υπογείως. Αντιθέτως, αν κρίνει κανείς με βάση τα τελευταία αλεπάλληλα τρομοκρατικά χτυπήματα «απέναντι». Και κάνει τους πάντες να ανησυχούν.

Είναι ενδεικτικό ότι πηγή μας, που παρακολουθεί από πολύ κοντά τις οικονομικές και επιχειρηματικές εξελίξεις στην Τουρκία, μας ενημέρωσε ότι το τελευταίο δίμηνο – τρίμηνο σημειώνεται, πέραν όλων των άλλων, και ένα συντεταγμένο κύμα αποχωρήσεων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων από την γειτονική χώρα. Γεγονός το οποίο έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα το τουρκικό πολιτικό κατεστημένο σε Αγκυρα και Κωνσταντινούπολη.

Η ίδια πηγή, μάλιστα, μας ενημέρωσε ότι «οι Ευρωπαίοι, στην ουσία, το μόνο που κάνουν είναι να ακολουθούν τους Αμερικάνους, που άρχισαν να φεύγουν σιωπηρώς από την Τουρκία, νωρίτερα». Την ίδια ώρα, η εικόνα της τουρκικής λίρας είναι χείριστη, με τις απώλειες της έναντι του δολαρίου να φτάνουν σε διψήφιο ποσοστό, ενώ βασικοί οικονομικοί δείκες της Τουρκίας πάνε από το κακό στο χειρότερο. Και το θέμα είναι πού μπορεί να τερματίσει αυτή η κατάσταση, που μόνο τον εκσυγχρονισμό της χώρας δεν βοηθά.