Skip to main content

Τι συμβαίνει με τον ΔΟΛ - Νέα προσπάθεια από τις τράπεζες

Η εταιρία γυρίζει σελίδα, με τον έως τώρα βασικό της μέτοχο, να τίθεται – με τον έναν ή τον άλλον τρόπο - στο περιθώριο.

Σας είχαμε ενημερώσει έγκαιρα για την απόφαση των πιστωτριών τραπεζών του μεγαλύτερου ελληνικού εκδοτικού οργανισμού (ΔΟΛ) να καταγγείλουν τα δάνεια του. Ετσι και επισήμως, η εταιρία γυρίζει σελίδα, με τον έως τώρα βασικό της μέτοχο, να τίθεται – με τον έναν ή τον άλλον τρόπο - στο περιθώριο. Το ζητούμενο πλέον τις τελευταίες μέρες είναι τι θα γίνει από εδώ και στο εξής.

Οι τράπεζες, που αναλαμβάνουν τη διαχείριση, θα κάνουν μια προσπάθεια ώστε να διασφαλίσουν χρηματοδότηση που θα επιτρέψει στα Μέσα του ΔΟΛ να συνεχίσουν να λειτουργούν. Αλλιώς, υπάρχει κίνδυνος για απαξίωση και μεγάλη οικονομική ζημία, κατ’ αρχάς για τον ίδιο τον Οργανισμό και μετά για τις ίδιες τις τράπεζες. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι πως όσο εκκρεμεί η νομοθετική ρύθμιση που δίνει τη νομική προστασία στα αρμόδια στελέχη των πιστωτικών ιδρυμάτων να κάνουν τις απαραίτητες κινήσεις διάσωσης, λύση (έστω προσωρινή) δύσκολα θα βρεθεί. Κι αυτό γιατί, αυτά τα στελέχη φοβούνται να βάλουν την υπογραφή τους κάτω από οποιαδήποτε απόφαση από το φόβο ότι στο μέλλον μπορεί να κατηγορηθούν για απιστία.

Από την άλλη πλευρά, όσοι καταθέτουν στις τράπεζες το επενδυτικό τους ενδιαφέρον για την περίπτωση, είτε αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι μεγάλα προβλήματα, είτε ζητούν ρύθμιση χρεών, που περνά μέσα και από “κούρεμα”.  Μόνο που επειδή εκκρεμεί η νομοθετική ρύθμιση που θα παρέχει νομική κάλυψη, “κούρεμα” δεν συζητείται καν.