Skip to main content

Ποια μέτωπα της διαπραγμάτευσης είναι ανοιχτά με το κουαρτέτο

Περίπου... ενθουσιασμένοι είναι στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Οικονομικών για τους επιπλέον φόρους ύψους 5,4 δις ευρώ,

Περίπου... ενθουσιασμένοι είναι στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Οικονομικών για τους επιπλέον φόρους ύψους 5,4 δις ευρώ, που προβλέπει το προσύμφωνο με τους δανειστές. Yποστηρίζουν ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι είναι «τίποτα», μπροστά στα περίπου 80 δις φόρους που υπέγραψαν οι «άλλοι» την τελευταία 8ετία!

Ωστόσο, συμφωνία ή έστω προσύμφωνο, δεν υπάρχει ακόμα με τους δανειστές, ενώ η κατάσταση έχει μπερδευτεί ακόμα περισσότερο μετά τα χθεσινοβραδυνά με την ανακοίνωση της κατάθεσης φορολογικού και ασφαλιστικού νομοσχεδίου, μονομερώς από ελληνικής πλευράς. Η Αθήνα, ακόμα και τώρα, επιθυμεί να έχει κάτι συγκεκριμένο στις βαλίτσες της η αποστολή που θα αναχωρήσει σε λίγες ώρες για την Ουάσιγκτον, για να συμμετάσχει στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ.

Πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή;  

Ένα θέμα υπάρχει ακόμα με το ασφαλιστικό, όπου το ΔΝΤ ζητά πιο «γενναίες» υποχωρήσεις από την Αθήνα. Για την ακρίβεια ζητά περικοπές και στις χαμηλότερες των 1400 ευρώ αθροιστικά (κύριες και επικουρικές) συντάξεων.  Η κυβέρνηση έχει βάλει «κόκκινη γραμμή» εκεί, αλλά η συζήτηση συνεχίζεται, οπότε...

Αγνωστο παραμείνει το τι συμβαίνει με τα «κόκκινα δάνεια», όπου η διαφορά μέχρι προχθές περιγράφονταν ως χαώδης, αν και η ελληνική πλευρά δέχθηκε να μπουν στους πλειστηριασμούς και α' κατοικίες, με βάση εισοδηματικά κριτήρια (αρχικά δεν συζητούσε καμία εξαίρεση), ενώ στο ασφαλιστικό η τρόικα έβαλε και εργασιακά θέματα, κυριολεκτικά στο παρά 5'.

Η κυβέρνηση ήλπιζε ότι το προσύμφωνο θα έχει υπογραφεί έως προχθές. Και ότι η επίτευξη της τελικής συμφωνίας θα γίνει μέσα στον Απρίλιο, με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης να γίνεται μέχρι το Πάσχα. Αν συνυπολογίσετε και τις «συνήθεις» καθυστερήσεις, πάμε για μέσα με τέλη Μαΐου.