Skip to main content

Η ασυνήθιστη υποδοχή στον Τούρκο Πρόεδρο και η επίσκεψη στη Θράκη

Η... ασυνήθιστη υποδοχή στον Τούρκο Πρόεδρο, η απροετοίμαστη πρόσκληση της Ελλάδας και η σημερινή επίσκεψη του Ερντογάν στη Θράκη.

Οι προσφωνήσεις Παυλόπουλου και Τσίπρα στον Ερντογάν, ήταν αξιοπρεπείς, ώστε δημόσια κατατιθέμενες να καταλάβει ο Ερντογάν ότι η Ελλάδα εκτός από διεθνιστικά γιουσουφάκια έχει ακόμη Έλληνες.

Η αλήθεια όμως είναι, πως ήταν ασυνήθιστη υποδοχή, που δεν περιορίστηκε σε τυπικές φιλοφρονήσεις, αλλά μπήκε δημόσια σε θέματα ουσίας, κατά την στιγμή που ο Έλληνας Πρόεδρος βρίσκεται σε αδυναμία να απαντήσει επ’ αυτής, λόγω αναρμοδιότητας… Έγινε μετά από συνεννόηση με την κυβέρνηση, ή ήταν πρωτοβουλία του Παυλόπουλου;

Αν λάβουμε υπόψη και τα όσα υπαινίχθηκε ο Τσίπρας στην προσφώνησή του, μάλλον αποφασίστηκε, δημόσια τουλάχιστον, να κρατηθεί αυστηρή γραμμή, που ίσως ο Παυλόπουλος να την ξεπέρασε. Έχει τα θετικά του κι αυτό, έστω και αν δεν συνηθίζεται να τίθενται δημόσια τα θέματα των συζητήσεων, και μάλιστα με έμμεσες πολιτικές αλλά και προσωπικές αιχμές.

Το δυσάρεστο είναι, πως αυτά που είπε ο Παυλόπουλος, είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργού, ώστε θεσμικά να του δώσει απαντήσεις στα όσα είπε ο Ερντογάν στην αντιφώνησή του. Ο οποίος Ερντογάν παρουσιάστηκε όπως τον αναμέναμε. Με κατηγορώ κατά της Ελλάδας, με απόλυτο τρόπο, σε πληθώρα θεμάτων. Γιατί μας τον έστειλαν εδώ οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι; Για να τα βρούμε ή να οξυνθούν κι άλλο οι σχέσεις μας;

Δεν κρύβω τον φόβο μου ότι σήμερα στην Θράκη θα υπάρξουν δυσάρεστες τοποθετήσεις, από την στιγμή που ο Ερντογάν αναφέρθηκε εκτενώς στα θέματά της, χωρίς να υπάρξει απάντηση από τον Πρόεδρό μας.

Ο Ερντογάν είπε -αυτό που λένε και οι οθωμανολάγνοι στην Ελλάδα- ότι οι δυο λαοί έζησαν πολύ κοντά ο ένας στον άλλον. Αυτό είναι αλήθεια. Οι Οθωμανοί ήσαν καθισμένοι στο σβέρκο μας. Πιο κοντά δεν γίνεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική πλευρά αποφάσισε τη μεταφορά χιλιάδων οπαδών του AKP από Αδριανούπολη, Προύσα και Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να παραστούν στην επίσκεψη του Σουλτάνου στη Θράκη! Τον συντονισμό έχουν αναλάβει οι τοπικοί μηχανισμοί του κυβερνώντος κόμματος και η είσοδος στη χώρα αναμένεται να γίνει νωρίς το πρωί της Παρασκευής ώστε οι Τούρκοι υπήκοοι να προσευχηθούν μαζί με τον Ερντογάν στο Κιρμαχαλέ.

Για να το κλείσω, θυμίζω απλώς τι έγραψα εχθές, πριν καταφθάσει ο Ερντογάν στην Ελλάδα: «…φαίνεται ότι ήταν απροετοίμαστη η πρόσκλησή μας στον Τούρκο δικτάτορα, όχι μόνον επειδή τέτοιες συναντήσεις απαιτούν μακρόχρονη προετοιμασία, αλλά και από το γεγονός ότι ο Παυλόπουλος την επίσημη πρόσκληση την έστειλε μόλις την Παρασκευή, παρόλο που η προφορική πρόσκληση έγινε πριν από ένα μήνα».

Επιχείρημα Σκοπιανών: Σύμφωνα με τον Ιβάνοφ, πρόεδρο των Σκοπίων, η παρατεταμένη περίοδος για ένταξη δείχνει ότι η Ε.Ε. απέτυχε στα Βαλκάνια. Για το λόγο αυτόν, ο Ιβάνοφ τονίζει προς τις Βρυξέλλες ότι αφήνει την πόρτα ανοιχτή για τους Κινέζους και τη ρωσική επιρροή… Ενώ αν ενταχθούν οι Σκοπιανοί στην Ε.Ε., θα διώξουν Κινέζους και Ρώσους!

Ενδιαφέρουσα εκδήλωση σήμερα, ώρα 6.30 μ.μ. στην αίθουσα διαλέξεων της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών με θέμα: "Ρωσοαμερικανικοί ενεργειακοί ανταγωνισμοί και εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή" και ομιλητή τον καθηγητή Γεωπολιτικής Θεωρίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιωάννη Μάζη.