Skip to main content

Τι σημαίνει στην πραγματικότητα η απόφαση του ΣτΕ για τον ΟΑΣΘ

Πώς ερμηνεύουν νομικοί κύκλοι τη χθεσινή απόφαση του ΣτΕ για τον ΟΑΣΘ. Πώς επηρεάζει την εκκαθάριση, τι λέει ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού,

Του Νίκου Ηλιάδη

Με τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία το ανώτατο δικαστήριο έκανε εν μέρει δεκτή την αίτηση την οποία είχαν καταθέσει ο πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΘ Χρήστος Στεφανίδης μαζί και με άλλους δύο μετόχους, ζητώντας να ανασταλεί η κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ, άνοιξε ο κύκλος της δικαστικής διαμάχης μεταξύ των μετόχων του Οργανισμού και του δημοσίου. Ένας κύκλος ο οποίος είναι άγνωστο πότε θα κλείσει και με ποιο κόστος για τους αντίδικους.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους η χθεσινή απόφαση του ΣτΕ δεν προσφέρεται για γενικότερα ασφαλή συμπεράσματα καθώς αφορούσε την έκδοση προσωρινής διαταγής για το πάγωμα των διαδικασιών κρατικοποίησης και εκκαθάρισης του ΟΑΣΘ έως ότου εκδικαστούν οι κύριες προσφυγές τις οποίες έχουν καταθέσει οι μέτοχοι στο Εφετείο Αθηνών και στο ΣτΕ. «Είναι δύσκολο η απόφαση αυτή να θεωρηθεί ως προοίμιο των αποφάσεων τις οποίες πρόκειται να λάβει η δικαιοσύνη επί των προσφυγών που έχουν κατατεθεί» δήλωσε στη Voria.gr έγκριτος νομικός.

Μένει το δ.σ.
Ωστόσο, η απόφαση δεν παύει να παράγει ήδη κάποια αποτελέσματα. Το ΣτΕ δια του προέδρου τού Β’ Τμήματος Διακοπών Ι. Γράβαρη έκανε εν μέρει δεκτή την προσφυγή των μετόχων. Συγκεκριμένα, απέρριψε το αίτημα προσωρινής διαταγής το οποίο στρεφόταν κατά των διατάξεων των άρθρων 22 και 23 του ν. 4482/2017, καθώς και του εκδοθέντος βάσει του νόμου από 7-8-2017 πρακτικού της γενικής συνέλευσης των μετόχων του ΟΑΣΘ, με το οποίο διορίζονται, μεταξύ άλλων τα μέλη του νέου διοικητικού συμβουλίου και τίθεται ο ΟΑΣΘ, σε εκκαθάριση εν λειτουργία και προσωρινή συνέχιση της λειτουργίας του. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι με την ανωτέρω απόφαση δεν ανακόπτεται η διαδικασία κρατικοποίησης του ΟΑΣΘ καθώς το νέο διοικητικό συμβούλιο παραμένει στη θέση του και εξακολουθεί να ασκεί κανονικά τα καθήκοντά του. Επιπλέον, σύμφωνα με το πρώτο μέρος της απόφασης δύναται να ξεκινήσει και η διαδικασία εκκαθάρισης του ΟΑΣΘ. Αυτήν θα την τρέξει αρχικά το δ.σ. μαζί και με τον ορκωτό ελεγκτή ο οποίος έχει ήδη διοριστεί με την από 7-8-2017 απόφαση της γενικής συνέλευσης των νέων μετόχων του ΟΑΣΘ.

Εμπόδιο στην εκκαθάριση
Ωστόσο, το δεύτερο σκέλος της χθεσινής απόφασης του ΣτΕ θέτει προσωρινά εμπόδια όσον αφορά την ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας εκκαθάρισης. Συγκεκριμένα, διατάσσει «ως προσωρινό μέτρο για την αποτελεσματική προσωρινή δικαστική προστασία των αιτούντων να μην κινηθεί η κατά το άρθρο 25 παρ. 1 του ν. 4482/2017 διαδικασία μέχρι την έκδοση απόφασης επί της εκκρεμούς αιτήσεως αναστολής». Το άρθρο 25 παρ. 1 του προσφάτως ψηφισθέντος νόμου προβλέπει ότι κατά την πρώτη συνεδρίασή του το νέο δ.σ. του ΟΑΣΘ θα έπρεπε να αναθέσει με διεθνή διαγωνισμό σε ελεγκτική εταιρεία την αποτίμηση της περιουσίας του ΟΑΣΘ. Εν συνεχεία η ελεγκτική εταιρεία θα έπρεπε να υποβάλει, εντός έξι μηνών στο δ.σ. και στη γενική συνέλευση του ΟΑΣΘ έκθεση αποτίμησης της αξίας της επιχείρησης, η οποία διαβιβάζεται στους υπουργούς Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών. Ακολούθως το ελληνικό δημόσιο, εκπροσωπούμενο από τους δύο ανωτέρω υπουργούς υποβάλλει αμελλητί στο Τριμελές Εφετείο Αθηνών αίτηση για τον καθορισμό του τιμήματος εξαγοράς της επιχείρησης που είναι και η τελευταία πράξη για την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης. Με τη χθεσινή απόφαση του ΣτΕ ένα σημαντικό εργαλείο της εκκαθάρισης, η ελεγκτική εταιρεία προσωρινά αδρανοποιείται, γεγονός που θα οδηγήσει σε καθυστέρηση την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας.

Τα επόμενα δικαστήρια
Το επόμενο… ραντεβού των δύο πλευρών στις δικαστικές αίθουσες είναι για τις 5 Σεπτεμβρίου όταν πρόκειται να εκδικαστεί στο Εφετείο Αθηνών η αίτηση προσωρινής διαταγής των μετόχων του ΟΑΣΘ για το πάγωμα της κρατικοποίησης του Οργανισμού. Θα ακολουθήσει στις 31η Οκτωβρίου η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων και πάλι στο Εφετείο. Ο πρώτος κύκλος δικαστικών διενέξεων θα κλείσει στις 5 Δεκεμβρίου όταν πρόκειται να εκδικαστεί στο ΣτΕ η κύρια αγωγή των μετόχων του ΟΑΣΘ κατά της εφαρμογής του νόμου 4482/2017.

Ικανοποίηση από υπουργείο και δ.σ.
Απόλυτα ικανοποιημένο εμφανίστηκε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών από την απόφαση του ΣτΕ. Σε χθεσινή ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «κατέπεσαν όλες οι αξιώσεις της ομάδας του παλαιού ΟΑΣΘ και των παλαιών μετόχων του περί αντισυνταγματικότητας της λύσης της συμβάσεως και της εξαγοράς του ΟΑΣΘ, τη διατήρηση του παλαιού και ήδη παυθέντος διοικητικού συμβουλίου και της εκκαθάρισης του». Το υπουργείο τονίζει επίσης ότι «η προσπάθεια που ξεκινήσαμε να οικοδομήσουμε μετά από δεκαετίες δημόσιες, κοινωνικές αστικές συγκοινωνίες στην υπηρεσία του πολίτη και όχι στην υπηρεσία της υψηλής και εγγυημένης κερδοφορίας κάποιων δεν πρόκειται να σταματήσει. Τα πρώτα δείγματα ήδη δόθηκαν, με τη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων, όπως είχαμε δεσμευτεί και με τα χρυσοπληρωμένα από το δημόσιο πρόστιμά τους στους παλιούς μετόχους». Το υπουργείο προαναγγέλλει, μάλιστα αποκαλύψεις για τα τεκταινόμενα στον ΟΑΣΘ καθώς, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του «ακολουθούν οι διαφορές τιμών, από τις προμήθειες που έκαναν. Τα λεωφορεία που ήταν σταθμευμένα και δεν κυκλοφορούσαν. Ακολουθεί η γνωστοποίηση του τι και από ποιούς γινόταν στον ΟΑΣΘ για 60 χρόνια και με ποιών την κάλυψη».


Ως επιδοκιμασία της νέας προσπάθειας θεωρεί την απόφαση του ΣτΕ ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ Σάββας Παναγιωτίδης. Μιλώντας στη Voria.gr ο κ. Παναγιωτίδης ανέφερε ότι «η πρώτη παράγραφος της απόφασης του ΣτΕ απορρίπτει ξεκάθαρα την προσφυγή των μετόχων κατά του πυρήνα του νόμου, στηρίζει ουσιαστικά την επιλογή της κυβέρνησης καθώς νομιμοποιεί τα πρακτικά της γενικής συνέλευσης των νέων μετόχων του ΟΑΣΘ που όρισε το νέο δ.σ., τον ορκωτό ελεγκτή κ.ο.κ. και επιπλέον, επιτρέπει να ξεκινήσει η εκκαθάριση του Οργανισμού καθώς ο βασικός εκκαθαριστής είναι το δ.σ. και ο ορκωτός ελεγκτής».

Κανένα σχόλιο δεν θέλησε να κάνει προς το παρών ο τέως πρόεδρος του ΟΑΣΘ Χρήστος Στεφανίδης λέγοντας ότι θα περιμένει να πάρει στα χέρια του την ακριβή διατύπωση της απόφασης του ΣτΕ.