Skip to main content

Τι σημαίνει ότι η Ελλάδα βγαίνει από την ατζέντα των δανειστών

Όσοι συμμετείχαν στη σύνοδο του ΔΝΤ κι επέστρεψαν στην Αθήνα, μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι το ελληνικό πρόβλημα, πλέον, δεν μονοπωλεί τα διεθνή φόρα

Το ελληνικό πρόβλημα έχει πάψει πλέον να μονοπωλεί τα διεθνή φόρα. Όσοι συμμετείχαν στην τελευταία σύνοδο του ΔΝΤ κι επέστρεψαν στην Αθήνα, μπορούν να το επιβεβαιώσουν. Ωστόσο, αυτό δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι στο τέλος της ημέρας ευνοεί τη χώρα. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα; Η εξέλιξη της υπόθεσης που έχει να κάνει με την διευθέτηση του χρέους.

Σύμφωνα με μια εκδοχή, που υποστηρίζεται από κυβερνητικές πηγές, η προοπτική συμφωνίας μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης για το χρέος θεωρείται πλέον ισχυρή. Πιο συγκεκριμένα, ιδιαίτερα θετικά εκλαμβάνονται από τους Ευρωπαίους οι προβλέψεις του ΔΝΤ για τη μεσοπρόθεσμη πορεία της ελληνικής οικονομίας, που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη και παρουσιάζουν μεγαλύτερη σύγκλιση με τις ευρωπαϊκές, για πρώτη φορά μετά από καιρό.

Όμως, πρακτικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση δεν γίνονται. Για την ακρίβεια, δεν έχει πραγματοποιηθεί ούτε ένα. Τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη στο πλαίσιο του EuroWorking Group η τεχνική εργασία για την περαιτέρω εξειδίκευση των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος. Προς το παρόν, όμως, όλα μένουν στη θεωρία. Το ίδιο ισχύει και με τον λεγόμενο «γαλλικό μηχανισμό» σύνδεσης του ρυθμού ανάπτυξης με την αποπληρωμή του ελληνικού κρατικού χρέους.

Σε κάθε περίπτωση, οι προθέσεις τόσο του ΔΝΤ όσο και των Ευρωπαίων, αναφορικά με αυτό το τόσο κρίσιμο ζήτημα, θα φανούν στην πράξη τους επόμενους δύο μήνες το αργότερο.

Όμως, γεγονός αποτελεί ότι στο εξωτερικό δεν λειτουργούν πλέον με την πίεση που λειτουργούσαν προ έτους όταν πρόκειται για το ελληνικό ζήτημα.