Skip to main content

Τι σημαίνει η αλλαγή φρουράς στο ΔΝΤ για την Ελλάδα

Η εποπτεία του ελληνικού προγράμματος, ο νέος ρόλος του ΔΝΤ και το θέμα της αποπληρωμής των δανείων της Ελλάδας προς το Ταμείο.

Θα πρέπει να θεωρείται οριστικό: Ο «πολύς» κ. Πoλ Τόμσεν, που μονοπώλησε το ελληνικό ενδιαφέρον την τελευταία εννιαετία, διακόπτει κάθε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα και την παρακολούθησή του.

Ήδη, σχετικά, η Αθήνα ενημερώθηκε πρόσφατα, ενώ η κίνηση εντάσσεται στο επιχείρηση ολοκληρωτικού απεγκλωβισμού του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) από το ελληνικό ζήτημα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πλέον την υψηλή εποπτεία του ελληνικού προγράμματος αναλαμβάνει εκ του μακρόθεν (δηλαδή από την Ουάσιγκτον, όπου βρίσκεται η έδρα του ΔΝΤ) η Ντέλια Βελκουλέσκου, άμεση συνεργάτιδα του κ. Τόμσεν, ενώ την day to day διαχείριση του ένας Αμερικανός, μικρομεσαίο στέλεχος του Ταμείου, που βρέθηκε ήδη μια – δυο φορές στη χώρα μας από τον Σεπτέμβριο και μετά, προκειμένου να ενημερωθεί, σχετικά.

Τι σημαίνουν πρακτικά αλλά και ουσιαστικά όλα τα παραπάνω; Ότι τον Φεβρουάριο το ΔΝΤ μάλλον «αποχαιρετά» οριστικά την Ελλάδα. Αν παραμείνει, θα έχει απλά το ρόλο του παρατηρητή. Ωστόσο, ακόμα και έτσι θα πάψει να έχει αποφασιστικό λόγο στις ελληνικές εξελίξεις. Το θέμα βεβαίως είναι πώς θα αποπληρωθούν τα δάνεια της Ελλάδας προς το Ταμείο.

Δεν πρόκειται για καθόλου εύκολη υπόθεση, για έναν λόγο: Έχουν δοθεί με πολύ υψηλό επιτόκιο της τάξης του 5%. Μάλλον – και σε αυτή την περίπτωση – ο λογαριασμός θα πάει στον ESM.