Skip to main content

Τι σηματοδοτεί η AMK της Τράπεζας Κύπρου

Τον έναν από τους τρεις βασικούς τρόπους ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας που διαθέτουν σήμερα οι τράπεζες επέλεξε η Τράπεζα Κύπρου για να πετύχει το στόχο της. Και γεγονός αποτελεί ότι διάλεξε τον
Τον έναν από τους τρεις βασικούς τρόπους ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας που διαθέτουν σήμερα οι τράπεζες επέλεξε η Τράπεζα Κύπρου για να πετύχει το στόχο της. Και γεγονός αποτελεί ότι διάλεξε τον πιο υγιή. Ο λόγος αφορά στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που ανακοίνωσε η διοίκησή της.

Ως γνωστόν, οι δύο άλλοι τρόποι έχουν να κάνουν με τη συμμετοχή στο Ταμείο Συγχρηματοδότησης, που όλοι ανεξαιρέτως οι πιστωτικοί όμιλοι ξορκίζουν και βεβαίως η συγχώνευση με κάποιο άλλο «σπίτι», που προς το παρόν τουλάχιστον όλοι αποφεύγουν.

Η Κύπρου, λοιπόν, αποφάσισε να προχωρήσει σε μια αύξηση της τάξης των 345 εκατ. ευρώ, με έκδοση Δικαιωμάτων Προτίμησης στους υφιστάμενους μετόχους και στόχο την ενδυνάμωση της κεφαλαιακής βάσης της τράπεζας.

Σύμφωνα με τη διοίκηση πάντα, η προβλεπόμενη έκδοση κεφαλαίου θα ενδυναμώσει περαιτέρω την ισχυρή, υψηλής ποιότητας κεφαλαιακή βάση της τράπεζας με τον άτυπο ενδεικτικό (pro forma) δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, τον δείκτη βασικών πρωτοβάθμιων κεφαλαίων και τον δείκτη πρωτοβάθμιων κεφαλαίων στις 31 Μαρτίου 2010 να ανέρχονται σε 12,6%, 8,4% και 11,5% αντίστοιχα. Μένει να αποδειχθεί στην πράξη, η υποδοχή της οποίας θα τύχει η συγκεκριμένη πρωτοβουλία στην αγορά.