Skip to main content

Τι σχεδιάζεται για το νέο φόρο ακίνητης περιουσίας

Ριζική αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ εξετάζεται στο υπουργείο Οικονομικών, όπως τουλάχιστον ισχυρίζονται αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.

Ριζική αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ εξετάζεται στο υπουργείο Οικονομικών, όπως τουλάχιστον ισχυρίζονται αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, μεταξύ των οποίων και ο αρμόδιος για τα έσοδα αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Ο στόχος είναι  ο φόρος να υπολογίζεται βάσει της αξίας της περιουσίας του καθενός, χωρίς όμως να θιγεί το εισπρακτικό αποτέλεσμα. Ως γνωστόν, η βεβαίωση φόρου από τη συγκεκριμένη πηγή φτάνει στα 3,2 δισ. ευρώ ετησίως.

Το αποτέλεσμα όμως είναι πως όσο πλανάται αυτό το σενάριο, οι έχοντες τη δυνατότητα να αγοράσουν ακίνητα αναβάλλουν τις αποφάσεις τους για να μη βρεθούν αντιμέτωποι με υπερβολική αύξηση του φόρου. Πάντως, το πιο πιθανό είναι ότι το 2017 οι μόνες αλλαγές που θα γίνουν στον ΕΝΦΙΑ θα αφορούν: α) στην  επέκταση του συμπληρωματικού φόρου στα αγροτεμάχια, αλλά με «μειωτικούς συντελεστές» επί της αξίας των αγροτεμαχίων για να αποφευχθούν υπέρογκες επιβαρύνσεις και β) στην πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ όσων εμφανίζουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 9.000 ευρώ και αξία περιουσίας κάτω από 85.000 ευρώ για τον άγαμο ή 150.000 ευρώ για τον παντρεμένο.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις στις κατοικίες εκτιμάται ότι θα κλείσουν το 2016 περίπου στο 1,2 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 93,6% συγκριτικά με τα επίπεδα του 2008 που ήταν 19,689 δισ. ευρώ, αλλά ήταν η χρυσή, προ κρίσης, εποχή.