Skip to main content

Τι ρωτούν οι ξένοι επενδυτές που «ψάχνονται» στην Ελλάδα

Ποιο είναι το ερώτημα που θέτουν σχεδόν μονότονα οι υποψήφιοι ξένοι επενδυτές σε όλους όσοι τους πλησιάζουν για να τους προσελκύσουν το ενδιαφέρον.

Μπορεί κανείς να εμπιστεύεται επενδυτικά την Ελλάδα; Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα που θέτουν σχεδόν μονότονα οι υποψήφιοι ξένοι επενδυτές σε όλους όσοι τους πλησιάζουν για να τους προσελκύσουν το ενδιαφέρον. Και το ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι πως αυτή η ερώτηση επιμένει ακόμα πιο μονότονα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των τραπεζικών ανακεφαλαιοποιήσεων που στην πράξη αποδείχθηκε πιο δύσκολη, απ' ό,τι ίσως αναμενόταν.

Γιατί με την εξαίρεση της Alpha Bank, το εγχείρημα ήταν τελικώς πολύ σύνθετο. Στο τέλος της ημέρας, προκύπτει ότι μεγάλοι όμιλοι ή αλλάξαν μετοχικές συνθέσεις σε πάρα πολύ φθηνές τιμές ή αναγκάσθηκαν να κατεβάσουν τον πήχη για να τον περάσουν ή να αλλάξουν στόχους. Γεγονός αποτελεί ότι το γενικότερο πολιτικο-οικονομικό κλίμα δεν βοήθησε καθόλου την προσπάθεια. Οι συνεχείς αναβολές του EuroWorkingGroup σε αυτή την συγκυρία, ήταν χτύπημα.

Το αποτέλεσμα όμως είναι ίδιο: το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, για μια ακόμα φορά, τέθηκε υπό αμφισβήτηση, η οποία παραμένει ακόμα και τώρα, μια εβδομάδα μετά το υποτιθέμενο τέλος αυτής της δοκιμασίας. Και το ερώτημα που εύλογα τίθεται από τους ξένους, είναι: πώς να έρθουμε να επενδύσουμε στη χώρα σας όταν ακόμα και οι τράπεζες σας ταρακουνιούνται τόσο έντονα;