Skip to main content

Τι ρωτούν οι ξένοι επενδυτές για τις ελληνικές τράπεζες

Τα funds και οι επενδυτές εστιάζουν την προσοχή τους στα σχέδια για τα κόκκινα δάνεια και στις πιθανές κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών

Παρά τη μερική ηρεμία που φαίνεται να επανέρχεται στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, μετά την τελευταία μεγάλη καταιγίδα που αποτυπώθηκε στο χρηματιστηριακό ταμπλό, η ανησυχία για βασικά του μεγέθη εξακολουθεί να παραμένει έντονη, ειδικά στους κόλπους των ξένων επενδυτών.

'Ηδη, όπως γίνεται γνωστό, τα funds και οι επενδυτές εστιάζουν την προσοχή τους στα σχέδια για τα κόκκινα δάνεια και στις πιθανές κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών.

Οι ερωτήσεις τους προς τους Έλληνες τραπεζίτες αφορούν κυρίως τα stress tests, τους τρέχοντες ελέγχους που διεξάγει ο SSM στις τράπεζες, ενώ το επίπεδο των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών παραμένει ψηλά στην ατζέντα

Ειδικότερα, πολλές από τις ερωτήσεις αφορούν τον τρόπο που θα διεξαχθούν τα stress tests. Και αυτό διότι αρκετοί fund managers δεν φαίνονται να συμμερίζονται την άποψη ότι θα διεξαχθεί AQR στις τράπεζες όπως επιμένει το ΔΝΤ, ωστόσο εκτιμούν ότι ο «θόρυβος» που έχει δημιουργηθεί και οι διαρκείς συζητήσεις γύρω από αυτό το θέμα θα οδηγήσουν σε πιο σκληρά stress tests.

Ακόμη, ψηλά στην ατζέντα των ερωτήσεων προς τα στελέχη των τραπεζών βρίσκονται τα σχέδια των διοικήσεων για τα NPLs, ενώ εκφράστηκε προβληματισμός ειδικά σε ό,τι αφορά την καθυστέρηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και το χρόνο που θα ξεκινήσουν. Τέλος, οι επενδυτές επικεντρώνονται με συχνές ερωτήσεις σχετικά με τις πιθανές προσεχείς πωλήσεις των NPLs, ενώ σε αντίθεση με άλλες χρονιές περιορισμένες είναι οι ερωτήσεις τους σχετικά με τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος και τις πολιτικές εξελίξεις.