Skip to main content

Τι ψάχνουν Ιρανοί και Αραβες (και) στη Βόρεια Ελλάδα

Ο τομέας της ενέργειας δεσπόζει στην ατζέντα όλων των συζητήσεων που γίνονται το τελευταίο διάστημα με Άραβες και Ιρανούς επενδυτές.

Μπορεί να ενδιαφέρονται για τις χρηματοπιστωτικές εξελίξεις και να ρίχνουν ματιές στο κομμάτι του τουρισμού (κυρίως), αλλά και των κατασκευών, ωστόσο το βασικό επενδυτικό ενδιαφέρον των Αράβων στην Ελλάδα, είχε και εξακολουθεί να έχει έναν στόχο: την ενέργεια. Αυτή δεσπόζει στην ατζέντα όλων των συζητήσεων που γίνονται το τελευταίο διάστημα. Και μάλιστα, τώρα τελευταία με την εμπλοκή ενός ακόμα ισχυρού παίκτη από το χώρο του Κόλπου, τους Πέρσες.

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι βασική στόχευση είναι η προμήθεια, από την Ελλάδα, αργού, από την περιοχή, ενώ την ίδια ώρα Ιράν και Κατάρ αναζητούν και ενδεχόμενες συμφωνίες εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου τους στην Ευρώπη, μέσω ελληνικών καναλιών. Πρωταγωνιστικό ρόλο, εν προκειμένω, αναμένεται ότι θα παίξει η Ρεβυθούσα και ο τερματικός σταθμός επανααεριοποίησης LNG που προωθείται στην Αλεξανδρούπολη. Επίσης, με τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας - Βουλγαρίας και τον TAP, το αραβικό φυσικό αέριο μπορεί να φτάσει στις ευρωπαϊκές αγορές.

Έτσι δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη ότι οι κυβερνήσεις των χωρών του Κόλπου επικεντρώνουν μεθοδικά τις προσπάθειές τους στη δημιουργία των προϋποθέσεων που θα χρειαστούν υπό αυτήν την προοπτική αλλά και στο πλαίσιο των ευρύτερων οικονομικών σχέσεων. Με τη Βόρεια Ελλάδα να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.