Skip to main content

Τι προβλέπει το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου Θεσσαλονίκης για το 2017

Τα έργα, οι στόχοι, τα βασικά χαρακτηριστικά και οι πηγές χρηματοδότησης του Τεχνικού Προγράμματος του δήμου Θεσσαλονίκης για το 2017.

Στο ποσό των 17.5 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός του Τεχνικού Προγράμματος του δήμου Θεσσαλονίκης για το 2017, ο οποίος εγκρίθηκε με ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του δήμου Θεσσαλονίκης.

«Το προτεινόμενο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2017 είναι συμβατό με το Επιχειρησιακό Σχέδιο του δήμου Θεσσαλονίκης που θα εκπονηθεί με στόχους που είναι πραγματικοί και υλοποιήσιμοι» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς.

Ο ίδιος ανέφερε ότι τα 5.6 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού αφορούν συνεχιζόμενα έργα και μελέτες ενώ τα 11.8 εκατ. ευρώ τις νέες ενδείξεις, συμπληρώνοντας ότι στοχεύει κατά κύριο λόγο στην συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων υποδομών αλλά και  στην υλοποίηση νέων έργων .

Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι στο Τεχνικό Πρόγραμμα προγραμματίζονται έργα για τα Κοιμητήρια, όπως η ανακαίνιση των  κτιριακών υποδομών αλλά και η εκπόνηση μελετών για την ανέγερση αποτεφρωτηρίου, η ανάπλαση των χώρων πρασίνου και η αναβάθμιση του οδικού δικτύου και του δικτύου ηλεκτροφωτισμού. Στον τομέα της Καθαριότητας, όπως διευκρίνισε ο ίδιος, προωθείται η κατασκευή θυλάκων κάδων αποκομιδής και ανακύκλωσης σε διάφορα σημεία της πόλης, όπως και η αναβάθμιση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος χώρου του αμαξοστασίου του Δήμου.

Αναφερόμενους στους βασικούς στόχους και προτεραιότητες του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου για το 2017,  όπως του έθεσε η Διοίκηση, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας σημείωσε ότι είναι οι εξής:
⦁    Προστασία και αναβάθμιση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος (οικιστικό περιβάλλον και τεχνικές υποδομές) του Δήμου
⦁    Ανάπτυξη των έργων αναπλάσεων του Δήμου με ισόρροπη κατανομή τους σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες
⦁    Ανάπτυξη πράσινων υποδομών προς όφελος των δημοτών.
⦁    Ευπρεπισμός και ευταξία του δημόσιου χώρου
⦁    Κάλυψη αναγκών σε υποδομές πρόνοιας και παιδείας
⦁    Διαρκής συντήρηση των κοινοχρήστων χώρων
⦁    Συντήρηση, εκσυγχρονισμός και λειτουργική αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών
⦁    Εξοικονόμηση ενέργειας και βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών

Ο Θανάσης Παππάς αναφέρθηκε στα βασικά χαρακτηριστικά του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου για το 2017, τα οποία είναι:
⦁    Έμφαση στον τομέα της συντήρησης
⦁    Ενσωμάτωση νέων προδιαγραφών, απαιτήσεων και κανονισμών ασφάλειας και υγιεινής καθώς και αδειοδότηση της λειτουργίας των δημοτικών εγκαταστάσεων σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις
⦁    Αναπλάσεις σε όλη την έκταση του Δήμου, με ισόρροπη κατανομή σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες, σύμφωνα με τις προτεραιότητες και τις ανάγκες τους
⦁    Ενσωμάτωση όλων των κυρίαρχων κατευθύνσεων σχεδιασμού των σύγχρονων αστικών κέντρων (αύξηση πρασίνου, προσβασιμότητα, βιώσιμη κινητικότητα, ανθεκτικότητα κ.ά.)
⦁    Καταγραφή αναγκών των λειτουργιών της πόλης και επεξεργασία αιτημάτων φορέων και δημοτών μετά από αξιολόγησή τους από τις Υπηρεσίες

Όπως τόνισε ο ίδιος, το προτεινόμενο Σχέδιο Τεχνικού Προγράμματος επιβαρύνει ελάχιστα τους Ίδιους πόρους του Δήμου, καθώς βασίζεται σε απολύτως διασφαλισμένους πόρους από τρίτες πηγές:
⦁    3.650.014,96€ από ΣΑΤΑ
⦁    986.000€ από ΣΑΤΑ σχολείων
⦁    1.993.336,67€ από ανταποδοτικούς πόρους
⦁    2.907.734,48€ από ΤΑΠ (Τέλη Ακίνητης Περιουσίας Ν.2130/93)
⦁    760.000€ από ΔΕΠΑ Α.Ε.(Ειδικό Τέλος 10% Ν.2364/95 άρθρο 5)
⦁    3.700.000€ από ανταποδοτικά έσοδα Κοιμητηρίων
⦁    1.278.819,29€ από το Πρόγραμμα JESSICA
⦁    181.380,42€ Τέλη Ελεγχόμενης Στάθμευσης
⦁    1.774.227,62€ Λοιποί Πόροι

Ο κ Παππάς τόνισε τέλος ότι δεδομένης της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης και των περιορισμένων ενισχύσεων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για τη σύνταξη του Τεχνικού Προγράμματος καταβλήθηκε προσπάθεια ώστε να αξιοποιηθούν πρόσθετοι πόροι, οι οποίοι επενδύονται για την υλοποίηση τεχνικών έργων (π.χ. Τέλη Κοιμητηρίων, ΤΑΠ), να αναζητηθεί κάθε διαθέσιμη πηγή ή χορηγία, με βάση τις ώριμες μελέτες των Υπηρεσιών, αλλά και να υποβληθούν ολοκληρωμένες προτάσεις για τη χρηματοδότηση σειράς ώριμων έργων σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με το συντονισμό της Διοίκησης, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το ΠΕΠ ΚΜ (ΕΣΠΑ), το JESSICA καθώς και άλλες δράσεις που απορρέουν από τα τομεακά προγράμματα των Υπουργείων.