Skip to main content

Τι προβλέπει για τους ασφαλισμένους η νέα σύμβαση ΕΟΠΥΥ-φαρμακοποιών

Όλα τα προϊόντα θα χορηγούνται μέσω των φαρμακείων με σήμανση, όπως φέρουν και οι συσκευασίες φαρμάκων (ειδικό barcode για κάθε είδος).

Νέα σύμβαση, παρουσία του υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξάνθου, υπέγραψαν οι φαρμακοποιοί με τον ΕΟΠΥΥ για την προμήθεια ιατροτεχνολογικών προϊόντων και αναλώσιμων υλικών όπως για παράδειγμα ορθοπεδικών προϊόντων, ιατρικών συσκευών, υποστήριξης αναπνευστικών προβλημάτων, προϊόντων κατακλίσεων και θεραπευτικών σκευασμάτων ειδικής διατροφής, στους ασφαλισμένους του Οργανισμού.

Παράλληλα, συμφωνήθηκε η επέκταση της Σύμβασης Προμήθειας Φαρμάκων που αφορά στη χορήγηση αναλωσίμων σακχαρώδους διαβήτη και όλου του φάσματος των ιατροτεχνολογικών προϊόντων και των σκευασμάτων ειδικής διατροφής. Όλα τα προϊόντα θα χορηγούνται μέσω των φαρμακείων με σήμανση όπως φέρουν και οι συσκευασίες φαρμάκων (ειδικό barcode για κάθε είδος).

Έτσι, οι πολίτες θα προμηθεύονται προϊόντα και υλικά, χωρίς να προπληρώνουν ή καταβάλλοντας – όπου προβλέπεται –τη συμμετοχή τους όπως προμηθεύονται τα φάρμακα τους.

«Με τον νέο τρόπο προμήθειας των συγκεκριμένων προϊόντων διασφαλίζεται η διαφάνεια και ο πλήρης έλεγχος της διάθεσης τους με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον» αναφέρει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.

Μάλιστα, στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχής Υπηρεσιών (Ε.Κ.Π.Υ) θα προβλέπεται ότι και οι ανασφάλιστοι θα προμηθεύονται τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και υλικά με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που χορηγούνται στους ασφαλισμένους.

Όπως ανακοίνωσε ο ΠΦΣ, «από σήμερα 2 Ιανουαρίου χορηγούμε όλα τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα καθώς και τα σκευάσματα ειδικής διατροφής με την γνωστή διαδικασία χορήγησης φαρμάκων».

Ειδικά για τα αναλώσιμα σακχαρώδους διαβήτη:


· Καταργείται η διαδικασία μέσω e-dapy και αντικαθίσταται από μια νέα διαδικασία ηλεκτρονικής καταχώρησης των ηλεκτρονικών γνωματεύσεων.
· Μέχρι την πλήρη λειτουργία του συστήματος θα εκτελούνται προσωρινά χειρόγραφα οι γνωματεύσεις των αναλωσίμων του σακχαρώδους διαβήτη με δυνατότητα καταχώρησης στο λογισμικό του φαρμακείου.