Skip to main content

Η πρόταση του Μιχάλη Σάλλα για οριστική λύση στα «κόκκινα δάνεια»

Ο πρώην ισχυρός άνδρας της Τρ. Πειραιώς υποστηρίζει ότι οι δανειολήπτες δεν πρόκειται να απομακρυνθούν από το σπίτι τους ή να χάσουν τα ακίνητά τους

Την πρότασή του για το πρόβλημα των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων, η οποία απαλλάσσει τους ιδιοκτήτες από την άμεση απειλή των πλειστηριασμών, γνωστοποίησε ο μέχρι πρότινος πρόεδρος του Ομίλου Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοσή της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα».

Πρόκειται για μια ρηξικέλευθη πρόταση που προβλέπει το «πάγωμα» μεγάλου μέρους του δανείου το οποίο και θα διαγράφεται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αν δεν αποκατασταθούν οι τιμές των ακινήτων, ενώ το υπόλοιπο δάνειο θα αποπληρώνεται ανάλογα με τις δυνατότητες του δανειολήπτη.

Ουσιαστικά ο κ. Σάλλας προτείνει τον διαχωρισμό του κάθε «κόκκινου» στεγαστικού δανείου σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος θα μπορεί να το πουλήσει και να το επαναμισθώσει από την τράπεζα ο ιδιοκτήτης του, αφήνοντας ένα συγκριτικά μικρό υπόλοιπο στην αποπληρωμή του. Θα μειώνεται αντίστοιχα το ύψος της μηνιαίας δόσης, ανάλογα με τις δυνατότητες του.

Με αυτόν τον τρόπο, επισημαίνει ο ίδιος, διασφαλίζεται ότι ο δανειολήπτης δεν πρόκειται να απομακρυνθεί από το σπίτι του ή να χάσει το ακίνητό του.

Για το υπόλοιπο μέρος του δανείου, που θα είναι προς αποπληρωμή, ο πρώην ισχυρός άνδρας της Τράπεζας Πειραιώς τονίζει ότι θα μπορούσε να μπει για παράδειγμα μία περίοδος πέντε ετών κατά την οποία θα πρέπει να πληρώνονται κανονικά οι μειωμένες δόσεις.

Αν αποκατασταθούν μετά από αυτό το διάστημα οι αξίες των ακινήτων, τότε θα μπορούσε να υπάρχει διαγραφή έως και 50% του υπολοίπου του δανείου.