Skip to main content

Τι προβλέπει το πακέτο μέτρων που μελετά το υπ. Οικονομικών

Μεταξύ άλλων προτείνεται διετές πάγωμα μισθών, κατάργηση οργανισμών, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και φορολογικές περικοπές.
Πάγωμα των μισθών ακόμα και για δύο χρόνια αν χρειασθεί, κατάργηση οργανισμών και νομικών προσώπων του στενού κι ευρύτερου δημοσίου δικαίου που υπολειτουργούν εδώ και χρόνια, άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, αρχής γενομένης από τις χερσαίες μεταφορές, καθώς και μια σειρά από περικοπές, φορολογικού κυρίως περιεχομένου, περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, οι προτάσεις που μελετά το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο των σκληρών μέτρων που ετοιμάζει για την αναδιάρθρωση της οικονομίας.

Στο ίδιο πλαίσιο περιλαμβάνεται η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, όπου υφίσταται, όπως και η κατάργηση μιας σειράς φορολογικών προνομίων που απολαμβάνουν συγκεκριμένες επαγγελματικές τάξεις, τις τελευταίες δεκαετίες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει από όλα τα υπουργεία νέες προτάσεις περικοπής δαπανών οι οποίες θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι σήμερα το απόγευμα, ώστε μέσα στο Σαββατοκύριακο να μελετηθούν και να ληφθούν οριστικές αποφάσεις από Δευτέρα.

Στο μεταξύ, η δήλωση του κ. Φ. Σαχινίδη ότι το δημόσιο χρέος έφτασε πλέον στα 300 δισ. ευρώ, φαίνεται να δίνει τον τόνο. Κι αυτό γιατί υπό τη σκιά ενός τέτοιου βάρους, τα περιθώρια για ελιγμούς είναι ανύπαρκτα.