Skip to main content

Τι προβλέπει η τροπολογία για την «Ανάπλαση Α.Ε.»

Η τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Η τροπολογία με θέμα «Επικαιροποίηση επωνυμίας και σκοπού «ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΑΘΗΝΑ Α.Ε.» που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Οργανωτικές και διαδικαστικές διατάξεις για την ανάπτυξη, παρεμβάσεις για την ενίσχυση της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης και άλλες επείγουσες διατάξεις», αφορά κυρίως στην μετατροπή της «Ανάπλαση Αθήνα Α.Ε.», σε «Ανάπλαση Α.Ε.», τον συντονισμό του σχεδιασμού της, τον προγραμματισμό, αλλά και τη διεύρυνση του σκοπού της.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο άρθρο 1 της τροπολογίας, συνιστάται ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Ανάπλαση Α.Ε.» με έδρα τον Δήμο Αθηναίων, διάρκεια τα 15 έτη και η εποπτεία της ασκείται από κοινού από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον υπουργό Πολιτισμού, τον υπουργό Εσωτερικών και τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών.

Στο άρθρο 2 διευρύνεται η δυνατότητα συνεργασίας της «Ανάπλαση Α.Ε.» με Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η υλοποίηση αναπλάσεων στο σύνολο της ελληνικής Επικράτειας. Το πρόγραμμα δράσεων και παρεμβάσεων για τις αναπλάσεις εξειδικεύεται και τροποποιείται με απόφαση του Δ.Σ. και κατόπιν σχετικής γνωμοδότησης του Γνωμοδοτικού Τεχνικού Συμβουλίου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο γίνεται εξαμελές και αποτελείται από πρόσωπο εγνωσμένου κύρους, επιστημονικής κατάρτισης και επαγγελματικής εμπειρίας, που ορίζεται με απόφαση των ασκούντων τα δικαιώματα του μετόχου του Ελληνικού Δημοσίου στο πλαίσιο συμμετοχής στη Γενική Συνέλευση ως πρόεδρο, από διευθύνοντα σύμβουλο επίσης εγνωσμένου κύρους, επιστημονικής κατάρτισης και επαγγελματικής εμπειρίας, που υποδεικνύεται από τον πρόεδρο και από έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Ο ορισμός τους γίνεται με κοινή απόφαση των εποπτευόντων Υπουργείων.

Η λειτουργία της «Ανάπλαση Α.Ε.» υποβοηθείται από το Γνωμοδοτικό Τεχνικό Συμβούλιο, το οποίο συγκροτείται από οκτώ μέλη τριετούς θητείας, με κοινή απόφαση των τεσσάρων Υπουργείων και γνωμοδοτεί για θέματα σκοπού και αρμοδιοτήτων της εταιρείας.

Εντός 15 ημερών (έως 31/12/2023) συγκαλείται έκτακτη Γενική Συνέλευση της «Ανάπλαση Α.Ε.», προκειμένου να προσαρμόσει το καταστατικό της.

Τα υπόλοιπα άρθρα αφορούν στο Μετοχικό Κεφάλαιο, που ανέρχεται στο ποσό των 50.000 ευρώ, διαιρεμένο σε 500 ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 100 ευρώ η κάθε μία και αναλαμβάνεται εξ ολοκλήρου από το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ προστίθεται η δυνατότητα χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο ή το ΕΣΠΑ μετά από σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου Υπουργείου, αφορούν ακόμη στις παρατάσεις προσωρινών αδειών λειτουργίας, προβλέψεις για τη λειτουργία σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ Α.Ε. και στις παρατάσεις περιβαλλοντικών και αναπτυξιακών προθεσμιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ