Skip to main content

Τι περιμένει το Βερολίνο για να κάνει τη δική του «υποχώρηση»

Η στάση της Γερμανίας που κρατούσε και εξακολουθεί να κρατά στα χέρια της το κλειδί για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας.

Κρατούσε και εξακολουθεί να κρατά στα χέρια της το κλειδί για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας. Ο λόγος αφορά στη Γερμανία και γι' αυτό οι απόψεις που επικρατούν αυτή τη στιγμή στο Βερολίνο, αναφορικά με τη χώρα μας εξακολουθούν να έχουν πολύ μεγάλη σημασία. Ποιες είναι αυτές;

Η Γερμανία, που επιμένει ακόμη και σήμερα σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, επί μία 10ετία και αντιτίθεται στον καθορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Αυτός είναι ο «κανόνας». Αυτό δεν σημαίνει πάντως ότι τελικά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν θα κάνει κάποιες υποχωρήσεις, αλλά όπως έχει συμβεί επανειλημμένως στο παρελθόν, φροντίζει να είναι οι ελάχιστες δυνατές και την ύστατη στιγμή, αφού οι αντισυμβαλλόμενοι έχουν κάνει τις μέγιστες παραχωρήσεις.

Δηλαδή, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια περαιτέρω εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων, ώστε να μπορέσει να τα ενσωματώσει στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους το ΔΝΤ και κυρίως η ΕΚΤ για να εγκρίνει το QE.

Εάν η ελληνική κυβέρνηση δεχθεί να θεσμοθετήσει τώρα τα μέτρα για το 2019 και μετά ώστε να καταστεί αξιόπιστη η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ, η ανάλυση βιωσιμότητας χρέους του ΔΝΤ θα αλλάξει σημαντικά.

Κι αυτό ακριβώς είναι που περιμένει αυτή τη στιγμή και το Βερολίνο. Την θεσμοθέτηση των μέτρων από την Αθήνα, που όσο αργεί, πάει πίσω το κλείσιμο της αξιολόγησης.