Skip to main content

Τι περιμένουν από τη συνάντηση με Τσίπρα οι φορείς της Θεσσαλονίκης

Γιατί στα επιτελεία των φορέων της Θεσσαλονίκης επικρατεί μεγαλύτερη αισιοδοξία ότι ορισμένα τουλάχιστον ζητήματα θα αντιμετωπιστούν θετικά.

Για μία ακόμη χρονιά λίγες ημέρες πριν από τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθέσεως οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος θα περάσουν σήμερα Πέμπτη, στη μία μετά το μεσημέρι, την είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου. Ο Αλέξης Τσίπρας θα δεχθεί για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός τους επικεφαλής των τριών Επιμελητηρίων της πόλης (Εμπορικό και Βιομηχανικό, Επαγγελματικό, Βιοτεχνικό) και των δύο Συνδέσμων (Βιομηχανιών και Εξαγωγέων) Β. Ελλάδος. Θα ακούσει τα προβλήματα που υπάρχουν –με έμφαση στα τοπικά και τα κλαδικά- και θα έχει την ευκαιρία να αξιολογήσει τα αιτήματα που θα τεθούν. Η ουσία της συνάντησης –πέρα από το ότι πάντοτε η προσωπική επαφή και η ανταλλαγή απόψεων είναι εξ ορισμού κάτι χρήσιμο- θα αποδειχθεί σε δέκα ημέρες. Από τις αναφορές που θα κάνει ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Βελλίδειο στις 10 Σεπτεμβρίου και από τις απαντήσεις που θα δώσει στη Συνέντευξη Τύπου της επομένης ημέρας.

Εκεί θα φανεί πόσα και ποια από τα προβλήματα αναγνωρίζει ως πραγματικά η κυβέρνηση και –κυρίως- για πόσα και ποια από αυτά έχει απαντήσεις και βούληση να επιλύσει. Κι αυτό διότι σε αντίθεση με τα γενικότερα προβλήματα της οικονομίας, της αγοράς και των επιχειρήσεων (υπερφορολόγηση, ρευστότητα, μείωση της κατανάλωσης, αποεπένδυση κ.λπ.) που χρειάζονται αφενός συνολική προσέγγιση και αφετέρου αρκετό χρόνο επίλυσης, ο οποίος είναι δύσκολο να καθοριστεί με ακρίβεια, τα τοπικά και κλαδικά ζητήματα είναι σαφώς απλούστερα. Για να αντιμετωπιστούν εκείνο που κυρίως χρειάζεται είναι πολιτική βούληση, καθώς για τα περισσότερα δεν υπάρχει δημοσιονομικό κόστος. Σε λίγες ημέρες θα μπορούμε, δηλαδή, να εκτιμήσουμε με σχετική βεβαιότητα, αν οι παρατηρήσεις των ανθρώπων της πραγματικής οικονομίας του Βορρά θα ληφθούν υπόψιν από την κυβέρνηση Τσίπρα. Κάτι που δεν συνέβαινε σε σημαντική έκταση από τις κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης, οι οποίες για κάποιον ανεξήγητο λόγο –για πολλούς η απάντηση είναι εύκολη και σχετίζεται με τον συγκεντρωτισμό του ελληνικού κράτους- αρνούνταν να αναγνωρίσουν τόσο την τοπική, όσο και την κλαδική διάσταση πολλών προβλημάτων της αγοράς και της επιχειρηματικότητας. Έτσι η μεγάλη πλειοψηφία των θεμάτων που έμπαιναν στις συναντήσεις των πρωθυπουργών με τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης παρέμεναν σε επίπεδο συζητήσεων, προβληματισμού και… διαλογισμού. Χωρίς να αναζητηθούν -και πολύ περισσότερο να εφαρμοστούν- ειδικές συγκεκριμένες λύσεις, που θα ανακούφιζαν και θα διευκόλυναν το επιχειρείν στη Βόρεια Ελλάδα, στη Μακεδονία και στη Θράκη.

Είναι πιθανό αυτή τη φορά τα πράγματα να είναι διαφορετικά. Για έναν λόγο: τα πολιτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία ως αριστερή αντιπολίτευση επί δεκαετίες δεν είχαν από την αρχή στενές σχέσεις με παράγοντες του ιδιωτικού τομέα, έχουν σήμερα μεγαλύτερη ευκολία να συνεργαστούν με το χαμηλού προφίλ επιχειρηματικό και παραγωγικό δυναμικό της Β. Ελλάδος, παρά με τους προβεβλημένους στις κοσμικές στήλες μεγαλοεπιχειρηματίες των Αθηνών. Αυτό δημιουργεί στα επιτελεία των φορέων της Θεσσαλονίκης μεγαλύτερη αισιοδοξία ότι ορισμένα τουλάχιστον ζητήματα θα αντιμετωπιστούν θετικά. Ήδη η συνάντηση που είχε στις αρχές της εβδομάδος ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Κυριάκος Λουφάκης με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα κι ενδεχομένως κάποια από τα αιτήματα που διατυπώνει τα τελευταία χρόνια ο ΣΕΒΕ να προχωρήσουν –για παράδειγμα την ανάγκη σύνταξης μητρώου «λευκού Τειρεσία» για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Επίσης, πολύ καλές προσβάσεις στην κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει δημιουργήσει ο ΣΒΒΕ χωρίς να ανήκει θεσμικά στους κοινωνικούς εταίρους, όπως είναι ο ΣΕΒ, η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θανάσης Σαβάκης μετείχε της πρωθυπουργικής αποστολής στην Κίνα, ενώ τον Οκτώβριο οργανώνει στη Θεσσαλονίκη βαλκανικό οικονομικό συνέδριο, στον οποίο κύριος ομιλητής θα είναι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.