Skip to main content

Τι παιχνίδι παίζεται στα Σκόπια; Ο ρόλος του Σόρος

Η Ελλάδα πολλά έχει να καταμαρτυρήσει στον Τζορτζ Σόρος, για δραστηριότητές του στην Αλβανία και Σκόπια, που την ζημιώνουν.

Εδώ και δυο χρόνια, τουλάχιστον, το "Open Society" ("Ανοιχτή Κοινωνία"), το Ίδρυμα στα Σκόπια, με το οποίο ο Τζορτζ Σόρος ενίσχυε (αν δεν προγραμμάτισε και κατηύθυνε) την εκστρατεία του "μακεδονισμού" του Γκρούεφσκι, σταμάτησε να τον ενισχύει. Και όχι μόνον αυτό, αλλά ο εκπρόσωπός του διακρίθηκε να συμμετέχει στις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης κατά του Γκρούεφσκι.

Είναι προφανές, πως η δυσαρέσκεια της Δύσης και η επιθυμία περιθωριοποίησης του Γκρούεφσκι, μάλλον εδράζεται στο γεγονός πως καμία προσπάθεια δεν κατελήφθη από τον πρώην πρωθυπουργό των Σκοπίων για βελτίωση της κατάστασης που υπάρχει στο σλαβικό κράτος, σε κανέναν τομέα. Συνεχίστηκε η αυταρχική διοίκηση, με τον Γκρούεφσκι όμως παντοδύναμο, και λόγω έξαρσης του εθνικισμού ως προς το ζήτημα της ονομασίας του κράτους, όσο και στην αδυναμία της αντιπολίτευσης να συνενωθεί, προκειμένου να αποτελέσει ισχυρό αντίπαλο.

Πλην αυτών όμως, από την πλευρά του ΒΜΡΟ, του κυβερνητικού κόμματος, προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι η πολιτική κατάσταση στα Σκόπια έχει εκτραχυνθεί, από την στιγμή που υπήρξε προσέγγιση των Σκοπίων με την Ρωσία, εκ της οποίας μεταξύ άλλων ήταν και η πρόθεση να δεχθούν τα Σκόπια στο έδαφός τους τον ρωσικό αγωγό, παρά τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ και Ε.Ε. Από τότε, υποστηρίζεται, ο υπάκουος σύμμαχος των ΗΠΑ, κατέστη ανεπιθύμητος.

Χωρίς να γνωρίζει κάποιος φυσικά, πόσο αληθείς είναι αυτές οι αιτιάσεις -ή, και αυτές- υπάρχουν αρκετά δημοσιεύματα που καταγγέλλουν την  USAID (τον μεγαλύτερο οργανισμό της κυβέρνησης των ΗΠΑ που εργάζεται για την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας σε παγκόσμιο επίπεδο, βοηθώντας τις δημοκρατικές κοινωνίες να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους) ότι υπονομεύει την σταθερότητα του κράτους των Σκοπίων, αναδημοσιεύοντας κείμενο του Ροντ Ντρέχαρ στο "The American Conservative", που μεταξύ άλλων γράφει:

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, η USAID έχει διοχετεύσει 5 εκατομμύρια δολάρια στο μικρό κρατίδιο της "Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας" μέσω του Ιδρύματος της «Open Society» του Τζορτζ Σόρος. Αυτό μου φάνηκε περίεργο. Νόμιζα ότι η USAID δημιουργήθηκε για την καταπολέμηση της φτώχειας και των ασθενειών στο εξωτερικό. Αυτό ήξερα. Αλλά τώρα βλέπω ότι προωθεί τον δυτικό τύπο φιλελεύθερης δημοκρατίας, ώστε να καταστεί μέρος αυτής».

Στα δύο άρθρα του διαδικτυακού τόπου "The American Conservative", ο Ντρέχαρ έγραψε, όπως αναδημοσιεύει ο φιλοκυβερνητικός σκοπιανός Τύπος, ότι η USAID (United States Agency International Development), μετατρέπεται σε μια οργάνωση που χρηματοδοτεί "μισθοφόρους πολέμιους της παράδοσης" (σημ. Είναι γνωστοί οι επαγγελματίες διαδηλωτές του Σόρος, στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης)  σε χώρες στις οποίες επιδιώκεται να μεταλλάξουν τον πολιτισμό και τις παραδόσεις τους.

Διαμαρτυρίες για τον ρόλο της USAID, υπήρξαν και παλαιότερα από τα σκοπιανά "Macedonia Online News": «Η συμμορία που προσποιείται ότι είναι ΜΚΟ και εκπαιδεύεται για να ανατρέψει τις κυβερνήσεις και να στήσει εξεγέρσεις σε όλο τον κόσμο, πληρώνει 1.500 δολάρια για ιδέες για το πώς να οργανωθούν καλύτερα οι διαδηλώσεις, αναφέρει το Vecer.

» Αυτή η συμμορία είναι το Ινστιτούτο του Σόρος. Αυτή η ομάδα έχει ήδη υποστηρίξει και χρηματοδοτήσει όχι μόνο το SDSM (το Σοσιαλιστικό κόμμα), αλλά ακτιβιστές και τις διαμαρτυρίες τους, που χρονολογούνται από το 2011. Η Canvas που έχει βάση στη Σερβία με επικεφαλής τον Srgja Popovic ο οποίος ειδικεύεται σε διαδηλώσεις, έχει προσληφθεί τόσο από τον Σόρος για "βοήθεια" στα Σκόπια. Η Canvas και ο Srgja Popovic έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο χάος στην Ουκρανία (ρίξτε μια ματιά στην Ουκρανία σήμερα) και στην απομάκρυνση του Αιγύπτιου Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία (δείτε την Αίγυπτο τώρα)».

Πόσα από αυτά ισχύουν, είναι άγνωστο. Γεγονός όμως είναι πως και η Ελλάδα πολλά έχει να καταμαρτυρήσει στον Σόρος, για δραστηριότητές του στην Αλβανία και Σκόπια, που την ζημιώνουν.

Υ.Γ. Ο σκοπιανός Τύπος αναφέρει ότι οι Αλβανοί της ΠΓΔΜ συμφώνησαν με τον ηγέτη της αντιπολιτεύσεως Ζόραν Ζάετς να αποκτήσει αλβανοσλαβική ομοσπονδιακή μορφή το κράτος, μόλις ο σοσιαλδημοκράτης Ζάετς διαδεχθεί το κεντροδεξιό ΒΜΡΟ στην εξουσία. Η αναβάθμιση των Αλβανών σε ισότιμους συγκυριάρχους με τους ψευδομακεδόνες ίσως οδηγήσει σε μελλοντική διχοτόμηση του κράτους με ενσωμάτωση των Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο.