Κυριακή 27 Μαΐου 2018
x

ΤΙ ΛΕΝΕ ΤΑ ΕΛΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟ ΔΕΜΑ ΠΟΥ ΕΣΤΑΛΗ ΣΤΟΝ ΣΟΙΜΠΛΕ

Σε εξέλιξη «εξονυχιστική έρευνα» - Παρόμοια περιστατικά έχουν συμβεί σε πολλά ταχυδρομεία στον κόσμο, τονίζουν τα Ταχυδρομεία

Οι έλεγχοι των ταχυδρομικών αποστολών που διακινούνται αεροπορικώς προς το εξωτερικό διενεργούνται από εξειδικευμένη εταιρεία, επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους τα ΕΛΤΑ, μία ημέρα μετά το παγιδευμένο δέμα που εντοπίστηκε στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, την αποστολή του οποίου ανέλαβε η «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».

Δίχως να αναφέρονται στο συγκεκριμένο περιστατικό, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία γνωστοποιούν ότι ήδη διενεργείται εξονυχιστική έρευνα για να διαπιστωθούν οι ενδεχόμενες αβλεψίες από πλευράς της εταιρείας η οποία έχει αναλάβει, σύμφωνα με όλες τις νόμιμες προδιαγραφές, τον έλεγχο για αυτές τις αποστολές. Παράλληλα υπογραμμίζουν ότι συνεργάζονται με τις αρμόδιες Ελληνικές αρχές ασφαλείας για την πλήρη διερεύνηση του περιστατικού και η διαδικασία είναι σε προανακριτικό στάδιο.

Προειδοποιούν, δε, πως, σε κάθε περίπτωση, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, μετά την ολοκλήρωση της διερεύνησης, θα ασκήσουν κάθε νόμιμο δικαίωμά τους, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση με τη συγκεκριμένη εταιρία.

Όπως εξηγούν τα ΕΛΤΑ, διαθέτουν υπερσύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό τελευταίας γενιάς, για την ανίχνευση και τον εντοπισμό εκρηκτικών μηχανισμών και άλλων επικίνδυνων αντικειμένων, σε όλες τις ταχυδρομικές αποστολές που διακινούνται αεροπορικώς προς το εξωτερικό. Πρόκειται για ηλεκτρονικό σύστημα που αποτελείται από ακτινοσκοπική συσκευή X-RAY ελέγχου αεροπορικού φορτίου, και συσκευή ανίχνευσης ιχνών εκρηκτικών (Explosives Trays Detector), το οποίο είναι εγκεκριμένο από την αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή, για πιστοποίηση τεχνολογικού εξοπλισμού ελέγχου στην αεροπορική ασφάλεια.

«Ο προαναφερόμενος εξοπλισμός ελέγχου είναι Γερμανικής κατασκευής, ο πλέον σύγχρονος που υπάρχει στην Ελλάδα, ανανεώθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2017 από τα ΕΛΤΑ, είναι εγκατεστημένος και λειτουργεί στο αεροδρόμιο ‘’Ελ. Βενιζέλος’’», διευκρινίζουν και προσθέτουν:

«Ο χειρισμός του εξοπλισμού γίνεται από εξειδικευμένη εταιρία, η οποία διαθέτει την απαραίτητη πιστοποίηση που προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία. Οι έλεγχοι διενεργούνται από την εν λόγω εταιρία, από πιστοποιημένο προσωπικό της, στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», όπου και παραδίδονται οι ταχυδρομικές αποστολές πριν τη φόρτωσή τους στα αεροσκάφη».

«Τονίζουμε ότι τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ακολουθούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες από την Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση καθώς και τους κανονισμούς ασφαλείας διακίνησης ταχυδρομικών αεροπορικών αντικειμένων. Οφείλουμε ωστόσο να υπενθυμίσουμε ότι, παρόμοια περιστατικά έχουν συμβεί σε πολλά ταχυδρομεία στον κόσμο», καταλήγει η ανακοίνωση των ΕΛΤΑ.

A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ