Skip to main content

Τι λένε οι Τούρκοι για την Γενοκτονία των Αρμενίων

Δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς, ότι οι Τούρκοι είναι παγκόσμιοι πρωταθλητές στην διαστρέβλωση και παραποίηση των γεγονότων...

Δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς, ότι οι Τούρκοι είναι πρωταθλητές στην διαστρέβλωση και παραποίηση των γεγονότων.

Συναισθανόμενοι την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται, με την καθημερινή σχεδόν προσθήκη μιας ακόμη χώρας που αναγνωρίζει την Αρμενική Γενοκτονία, πολλαπλασιάζουν τις προσπάθειες αντιμετώπισης του ζητήματος με επιθετική τακτική. Ευτυχώς, πάντως, γι’ αυτούς που ο ελληνικός πολιτικός κόσμος αδιαφορεί να θέσει θέμα διεθνώς και για την Ποντιακή Γενοκτονία.

Συμφώνως προς κείμενο που δημοσίευσε το TRT (κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας), με τίτλο «τι έγινε του 1915;», οι Αρμένιοι «εθνικιστές» εκμεταλλεύθηκαν το γεγονός ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία και Ρωσία ήταν σε αντίπαλα μέτωπα στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που ξεκίνησε το 1914, και συνεργάστηκαν με τις ρωσικές δυνάμεις με σκοπό να ιδρύσουν το ανεξάρτητο αρμένικο κράτος.

Όταν ο ρωσικός στρατός κατέλαβε την Ανατολική Αναντολού, πήραν μεγάλη στήριξη από τους εθελοντές Οθωμανούς και Ρώσους Αρμένιους. Ορισμένοι Αρμένιοι που υπηρετούσαν στον Οθωμανικό Στρατό πέρασαν στις τάξεις του ρωσικού στρατού. Οι μονάδες που είχαν σχηματίσει οι Αρμένιοι, εμπόδιζαν την πρόοδο των Οθωμανικών Δυνάμεων και οι αρμένικες συμμορίες ξεκίνησαν σφαγές εναντίον αμάχων σε περιοχές που είχαν καταλάβει.

Η Οθωμανική Κυβέρνηση να και προσπάθησε να αποτρέψει τις εξελίξεις αυτές συνομιλώντας με Αρμένιους διαμορφωτές κοινής γνώμης, δεν μπόρεσε να πετύχει. Όταν αυξήθηκαν οι επιθέσεις των αρμένικων κομιτάτων η Οθωμανική Κυβέρνηση στις 24 Απριλίου του 1915 αποφάσισε το κλείσιμο των αρμένικων επαναστατικών συμβουλίων, τη σύλληψη και εξορία ηγετικών στελεχών. Στη συνέχεια επέλεξαν την ημερομηνία αυτή για την τίμηση των γεγονότων του 1915.

Παρά τα μέτρα όμως οι επιθέσεις συνεχίστηκαν και η Οθωμανική κυβέρνηση στις 27 Μαΐου του 1915 αποφάσισε την αναγκαστική μετατόπιση του αρμένικου πληθυσμού από τις περιοχές των συγκρούσεων και αυτών που συνεργάζονταν με τον ρωσικό στρατό . Αν και η οθωμανική κυβέρνηση έκανε προγραμματισμό για τις ανθρωπιστικές ανάγκες αυτών που μετατοπίζονταν, οι συνθήκες πολέμου, οι συγκρούσεις, τοπικές ομάδες που κυνηγούσαν εκδίκηση, ανταρσίες πείνα και επιδημίες προκάλεσαν τον θάνατο πολλών Αρμένιων.

Τα ιστορικά έγγραφα όχι μόνο αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση δεν προκάλεσε εσκεμμένα τα γεγονότα αυτά αλλά ότι τιμώρησε και τα εγκλήματα που διαπράχτηκαν εναντίον των Αρμένιων κατά την μετατόπιση. Άλλωστε πριν ακόμα τελειώσει ο πόλεμος είχα εντοπιστεί οι υπαίτιοι των επιθέσεων και είχαν τιμωρηθεί με ποινή θανάτου.

Η Τουρκία κινεί την προσοχή στο ότι δεν μπορούν να χαρακτηριστούν «γενοκτονία» τα γεγονότα του 1915, χαρακτηρίζει τα γεγονότα αυτά ως τραγωδία και για τις δύο πλευρές. Η Τουρκία τονίζει πως το θέμα αυτό πρέπει να επιλυθεί μακριά από πολιτικές συγκρούσεις, δίχως μονόπλευρη ερμηνεία ιστορικών γεγονότων, με αλληλοκατανόηση και αλληλοσεβασμό, δηλαδή με μια δίκαιη μνήμη.
Η αλήθεια είναι, πως μεταξύ των Αρμενίων δεν υπάρχουν αποδομητές της ιστορίας τους, όπως εντρυφούν στα καθ’ ημάς, αμειβόμενοι παχυλά από το δημόσιο ταμείο.

Ο Μακεδών