Skip to main content

Τι κρύβεται πίσω από τη δέσμευση Σαρκοζί χθες

Ο Γάλλος πρόεδρος είχε συγκεκριμένο σχέδιο, όταν έλεγε ότι καμία χώρα της Ευρωζώνης δεν θα αφεθεί έρμαιο στις επιθέσεις των κερδοσκόπων.
Τι κρύβεται πίσω από τη χθεσινή δήλωση Σαρκοζί ότι «η Ευρωζώνη έχει τα μέσα να υποστηρίξει μια οικονομία που δέχεται επίθεση;». Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα προσπαθούν να δώσουν  τις τελευταίες ώρες στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς εκτιμούν ότι από αυτή θα εξαρτηθεί η επιτυχία του εγχειρήματος για την έκδοση ομολόγων ύψους 20 δισ., μέσα στις επόμενες τριάντα μέρες. Αρμόδιο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, που είναι σε θέση να γνωρίζει λεπτομέρειες, έλεγε χθες στη Voria.gr ότι «η λογική της α λα καρτ βοήθειας (σσ στην οποία έχει αναφερθεί η Voria.gr σε πρόσφατο ρεπορτάζ) είναι αυτή που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες εφαρμογής». Τι σημαίνει αυτό πρακτικά: ότι κάθε φορά που το ελληνικό δημόσιο θα βγαίνει να δανεισθεί μέσω ενός ομολόγου - όπως σχεδιάζει να κάνει δύο φορές στον επόμενο μήνα - αν διαπιστώνεται ότι:

α) η έκδοση απειλείται να μην καλυφθεί ή
β) καλύπτεται αλλά με υψηλό επιτόκιο, θα παρεμβαίνουν τράπεζες των χωρών -μελών της Ευρωζώνης κι αναλογικά, με την εγγύηση των κρατών θα αγοράζουν ελληνικά ομόλογα σε «λογικές τιμές».

Έτσι, θα αντιμετωπίζονται οι επιθέσεις των κερδοσκόπων, οι οποίοι θα διαπιστώσουν ότι θα πρέπει να «ματώσουν» πολύ για να πετύχουν το στόχο τους, έχοντας να τα βάλουν ουσιαστικά με τη ρευστότητα όλης της Ευρωζώνης. Αυτό είναι αυτή τη στιγμή το πιθανότερο σενάριο, το οποίο διαρρέεται αρμοδίως κι απομένει να φανεί αν θα επαληθευτεί στην πράξη.