Skip to main content

Τι κρύβεται πίσω από τον καβγά Βούτση - Τσακαλώτου

Οι παρασκηνιακές συζητήσεις στη Βουλή οργιάζουν μετά το επεισόδιο Βούτση-Τσακαλώτου κάνοντας λόγο για διαφαινόμενη διάσταση μεταξύ ΥΠΟΙΚ και Μαξίμου.

Φουντώνουν και πάλι τα σενάρια αντικατάστασης του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, μετά τον άνευ προηγουμένου καβγά που είχε χθες ο τσάρος της ελληνικής οικονομίας με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, στο περιθώριο της συζήτησης επί του πορίσματος της Εξεταστικής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.

Το επεισόδιο στη Βουλή

Η δημόσια αντιπαράθεση των δύο ανδρών ξέσπασε μετά το τέλος της ομιλίας του Κυρ. Μητσοτάκη, όταν ο κ. Τσακαλώτος ζήτησε τον λόγο για να δώσει απάντηση και τον ΠτΒ να αρνείται με άκομψο τρόπο.

Ο κ. Τσακαλώτος ζήτησε τον λόγο επί προσωπικού, ωστόσο ο κ. Βούτσης είχε ήδη δώσει τον λόγο στον πρωθυπουργό. «Όχι», ακούστηκε να φωνάζει ο κ. Τσακαλώτος, που είχε καθίσει στα βορεινά των βουλευτικών εδράνων. «Το όχι, όχι σε μένα» του απάντησε αυστηρά ο πρόεδρος της Βουλής.

«Αυτά είναι απαράδεκτα», συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών σε έξαλλη κατάσταση, χωρίς να κάμψει την στάση του κ. Βούτση. «Τα απαράδεκτα και άλλα τέτοια δεν θα τα λέτε εδώ. Εξηγηθήκαμε;», αντέτεινε σε έντονο ύφος ο πρόεδρος της Βουλής, με τον κ. Τσίπρα να παρακολουθεί χαμογελώντας το επεισόδιο.

Περίπου μία ώρα αργότερα, αφού είχε ολοκληρωθεί η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της Βουλής απευθύνθηκε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, προτείνοντάς του να λάβει τον λόγο -όπως είχε ζητήσει- για να απαντήσει στον κ. Μητσοτάκη.

Όταν όμως ο κ. Βούτσης είπε στον ΥΠΟΙΚ ότι μπορεί να μιλήσει, ο κ. Τσακαλώτος αρνήθηκε κάνοντας μια απαξιωτική χειρονομία προς το προεδρείο της Βουλής.

Οργιάζουν οι φήμες

Το επεισόδιο φαίνεται πως έφερε στο προσκήνιο την κρίση που αναπτύσσεται στα σπλάχνα της κυβέρνησης, εξαιτίας του κωλύματος στο κλείσιμο της β' αξιολόγησης.

Έτσι, οι παρασκηνιακές συζητήσεις στη Βουλή οργίασαν, κάνοντας λόγο για διαφαινόμενη διάσταση μεταξύ Τσακαλώτου και Μαξίμου, τις προθέσεις του οποίου, όπως εκτιμάται, μεταφράζει η συμπεριφορά Βούτση.

Κάποιοι, λοιπόν, υποστήριζαν ότι το Μαξίμου δυσφορεί με τον ΥΠΟΙΚ, αφού εκτιμά πως «κινδυνεύει να γίνει νέος Βαρουφάκης, καθώς έχει απομονωθεί πλήρως στο Eurogroup». Γι' αυτό δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο αντικατάστασής του από τον Γ. Χουλιαράκη, για τον οποίο, όπως έλεγαν, μπορεί να «καταπιεί» πιο εύκολα τον επικείμενο συμβιβασμό, διαθέτοντας, παράλληλα, εντονότερο ευρωπαϊκό προφίλ.

Από την άλλη, ορισμένοι κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ως πιο πιθανή μία απόπειρα «ηρωικής εξόδου» από τον κ. Τσακαλώτο, ο οποίος, σύμφωνα με τους ίδιους, βρίσκεται στα όρια της αντοχής του, αφού δεν μπορεί να υπογράψει όσα είναι έτοιμη να δεχθεί η κυβέρνηση, πολλώ δε μάλλον, από τη στιγμή που είναι επικεφαλής της τάσης των «53+».

«Έδωσε» τον Τσακαλώτο και στον ΣΚΑΪ

Το «άδειασμα» Βούτση σε Τσακαλώτο ξεκίνησε από το πρωί χθες, όταν, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος της Βουλής κράτησε κάτι παραπάνω από σαφείς αποστάσεις για τους χειρισμούς του ΥΠΟΙΚ στις διαπραγματεύσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αποδοκιμάζει όλα όσα αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Τσακαλώτος προς τους θεσμούς.

«Ρωτήστε τον κ. Τσακαλώτο», απάντησε χαρακτηριστικά, κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα Bloomberg περί υλοποίησης μόλις του 1/3 των συμπεφωνηθέντων, ενώ πρόσθεσε: «Η εντύπωση που έχουμε εμείς από πλευράς νομοθετημάτων και πορείας δεσμεύσεων και προόδου του προγράμματος είναι ότι η κυβέρνηση από το Δεκέμβριο έχει κάνει όλα τα συμφωνηθέντα».

Βρήκε πάτημα η ΝΔ

Η ΝΔ, δια του εκπροσώπου Τύπου της, δεν... χαρίστηκε, με τον Β. Κικίλια να σπεύδει να κάνει λόγο για «εμφανή διάσταση απόψεων μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών», καθώς για «απίστευτο αυτογκόλ που έβαλε το κυβερνητικό στρατόπεδο». 

«Απεδείχθη ότι όσα είπε η ΝΔ για τη διαπραγμάτευση είναι αληθή», σημείωσε, ακόμη, προσθέτοντας: «Την ίδια ώρα που ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωνε ότι το 80% των θεμάτων της διαπραγμάτευσης έχουν κλείσει, το non paper του Μαξίμου επιβεβαίωνε ότι έχει κλείσει μόνο το 35%».

Επιπροσθέτως, πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πηγαίνοντας την κόντρα ένα βήμα παραπέρα, μιλούν για διάσταση απόψεων του υπουργού Οικονομικών με τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Το παρατεταμένο αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση αναδεικνύει τον εκνευρισμό και τις διαφορές στους κόλπους κυβέρνησης και κόμματος σε ό,τι αφορά τη διαπραγματευτική πρακτική εκτιμούν στην αντιπολίτευση.

«Είναι άριστες οι σχέσεις των δύο ανδρών», έσπευσαν, πάντως, να σχολιάσουν κυβερνητικές πηγές, ενώ φωτογραφίζοντας πιθανότητα το Bloomberg το χαρακτήρισαν «κακοπροαίρετο ή ηλίθιο». «Δεν υπάρχει καμία σύγκρουση μεταξύ του πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών. Οι σχέσεις τους είναι άριστες», υποστήριξε κυβερνητικός αξιωματούχος προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ενώ ερωτηθείς αν ισχύει το ίδιο και ανάμεσα στον κ. Τσακαλώτο και τον Νίκο Βούτση προτίμησε να το ρίξει «στο τσάμικο», λέγοντας αστειευόμενος: «Τώρα θα γίνει χαμός έξω στο διάδρομο».