Skip to main content

Κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ για την Ελλάδα - Στο τραπέζι το waiver

Η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και το ενδεχόμενο απόφασης για φθηνότερο δανεισμό του εγχώριου συστήματος που θα ευνοήσει την Ελλάδα.

Για σήμερα είναι προγραμματισμένη μια συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που κατά πάσα πιθανότητα θα έχει εξαιρετικό ελληνικό ενδιαφέρον.

Κι αυτό γιατί, όπως πιθανολογείται, θα συζητηθεί η προοπτική της επιστροφής του waiver για τις ελληνικές τράπεζες, κάτι που προφανώς επιθυμεί σφόδρα και η ελληνική κυβέρνηση.

Βέβαια, όσο καθυστερεί το θέμα των εκκρεμοτήτων με τα προαπαιτούμενα, το ενδεχόμενο συγκεντρώνει ολοένα και μικρότερες πιθανότητες, όπως μετέδωσε χθες και το πρακτορείο Reuters, ενώ οι Financial Times υποστηρίζουν ότι σήμερα ο Μάριο Ντράγκι θα δώσει καθαρό σήμα ότι αυτό θα γίνει σίγουρα κάποια στιγμή μέσα στον Ιούνιο.

Θυμίζουμε ότι η επαναφορά του waiver ισοδυναμεί με φθηνότερο δανεισμό του εγχώριου συστήματος, αφού, αν υιοθετηθεί, η ΕΚΤ θα δέχεται ως collaterals ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και πάλι. Το επιτόκιο του είναι σχεδόν μηδενικό. Αντιθέτως, σήμερα, οι ελληνικές τράπεζες δανείζονται αποκλειστικά από τον ELA, που είναι ακριβότερος.

Το κέρδος, στην πράξη, δεν θα είναι μεγάλο, αλλά θα είναι σημειολογικό, καθώς θα αποτελεί μια ένδειξη ότι η Ελλάδα, σιγά – σιγά, επιστρέφει σε κάποιας μορφής κανονικότητα, μετά από πολλούς μήνες περιπέτειας. Άλλωστε το waiver είχε αρθεί πέρυσι τον Φεβρουάριο όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, στις πρώτες μόλις μέρες της θητείας του είχε προλάβει να τινάξει στον αέρα τη διαπραγμάτευση, δίνοντας το δικαίωμα στην ΕΚΤ να ισχυριστεί ότι «δεν είναι επιτυχής η επανεξέταση του προγράμματος».

Στο μεταξύ, στην Αθήνα έχει ξεκινήσει παράλληλα και μια συζήτηση για ενδεχόμενη άρση των capital controls, στο ορατό μέλλον. Η συζήτηση γίνεται κυρίως από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ωστόσο, αποτελεί κοινό μυστικό ότι τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει, τουλάχιστον έως τα μέσα του 2017. Μετά, βλέπουμε...

Business Story
Off