Skip to main content

Οι επιθέσεις στον Μίκη και η ευκαιρία για αλλαγή σκηνικού στο Σκοπιανό

Οι ύβρεις κατά Θεοδωράκη συσπειρώνουν τους εναπομείναντες οπαδούς του κυβερνητικού κόμματος αλλά υποδηλώνουν και την αμηχανία στην οποία βρίσκεται.

Οι επιθέσεις στον Μίκη Θεοδωράκη, θα μπορούσε να θεωρηθούν ως μέρος της τακτικής εκβιαστικού εκφοβισμού που χρησιμοποιεί ο «προοδευτικός» κόσμος, για να κλείσει τα στόματα όσων ενοχλούν, και να αποτρέψει άλλους να τους μιμηθούν.

Είναι αλήθεια, πως αυτή η τακτική έχει βρει την εφαρμογή της στους έμφοβους αστούς, οι οποίοι απολογούνται συνεχώς και ακολουθούν την Αριστερά, μήπως και δεν θεωρηθούν «προοδευτικοί» [όρος θετικός και ελκυστικός, που κατάφεραν όμως να τον βρομίσουν χρησιμοποιώντας τον και πολλοί του κοινωνικού περιθωρίου].

Όμως, εδώ δεν πρόκειται γι’ αυτό. Αντί για εκφοβισμό των αστών, προκαλεί την αγανάκτησή τους, επειδή προσβάλλει καθέναν ξεχωριστά από τους παρευρισκομένους, αλλά και όσους βρίσκονταν νοερά στο Σύνταγμα. Βέβαια, οι ύβρεις κατά Θεοδωράκη, συσπειρώνουν τους εναπομείναντες οπαδούς του κυβερνητικού κόμματος, αλλά υποδηλώνουν ταυτοχρόνως και την αμηχανία στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση, επειδή ο λαός την εμποδίζει να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα με τους Σκοπιανούς.

Δυστυχώς, η γενική αίσθηση είναι πως είτε ήδη έχουν συμφωνηθεί και μένουν λεπτομέρειες, είτε έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση να υλοποιήσει σχεδιασμούς τρίτων, και αντιμετωπίζει δυσκολίες να το πράξει λόγω της αντίδρασης του λαού. Η κυβέρνηση γνωρίζει βεβαίως, πως είναι ευρέως διαδεδομένη η άποψη, πως υπάρχει αντάλλαγμα για διευκόλυνση στο χρέος, η συμφωνία με τα Σκόπια και τους Αλβανούς με υποχωρήσεις από την πλευρά μας.

Οι προπαγανδιστές της Αριστεράς γνωρίζουν επίσης κάλλιστα, πως για τον σχηματισμό μιας άποψης στον λαό, δεν είναι απαραίτητο αυτή να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Το γνωρίζουν από την εποχή των θλιβερών γεγονότων του 1946-49, όταν οργάνωναν κηδείες "αγωνιστών" με άδεια φέρετρα. Θα έπρεπε να το λάβουν σοβαρά υπόψη, και να αρνηθούν τα υπεσχημένα, λόγω της λαϊκής αντίδρασης στα όσα πιστεύει -σωστά ή λανθασμένα- ότι πρόκειται να συμβούν.

Τι φοβούνται ότι θα πάθουν; Βεβαίως, έχουν κατά νου τα όσα συνέβησαν με τον Κώστα Καραμανλή, το 2008. Αλλά, μπορεί να χάσουν την εξουσία, θα πει κάποιος, αν παρασπονδήσουν. Μα, την εξουσία για να υπηρετήσουν τον λαό, δεν υποστηρίζουν ότι την κατέχουν; Για προσωπικό όφελος την θέλουν την εξουσία, έστω κι αν ζημιώσουν τον λαό; Ευκαιρία να το αποδείξουν. Το δέλεαρ της καρέκλας για ίδιον όφελος θα υπερισχύσει, ή η υπηρεσία στον λαό;

Σίγουρα, το αντεπιχείρημα θα είναι, ότι η συμφωνία που θα υπογραφεί θα υπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Δυστυχώς, δε γίνεται αυτό πιστευτό. Όχι τόσο για το σύνθετο όνομα, για το οποίο θα υπάρχει πλειοψηφία στη Βουλή, ακόμη και των 2/3 σύμφωνα με τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις, όσο για το ζήτημα της εθνικότητας. Αμφιβάλλω αν θα υπάρξουν πολλοί, που θα εγκρίνουν την κλοπή μιας ονομασίας που περιποιεί τιμή σε κάθε Έλληνα.

Σημειώνει το mignatiou: «Το να ασχολείσαι με τα νούμερα και να παριστάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις τι έγινε στους δρόμους της Αθήνας, δεν δείχνει απλά ότι βρίσκεσαι σε πανικό, δείχνει απρέπεια έναντι στη χώρα και το λαό της. Δείχνει πόσο φτύνεις το έθνος και την ιστορία του. Πόσο καβάλα στο άλογο νομίζεις ότι είσαι. Πόσο σε έχει διαφθείρει το νέκταρ της εξουσίας και το σάπιο και βαθιά διεφθαρμένο σύστημα της παγκοσμιοποίησης που έχει ως μοναδικό στόχο την εξαφάνιση της ιστορίας και την ισοπέδωση των εθνών».

Η αλήθεια είναι ότι τους πόνεσε πολύ ο Θεοδωράκης μιλώντας για τον πιο επικίνδυνο "αριστερόστροφο" φασισμό. Αυτό δεν είναι άγνωστο, αλλά άλλο είναι να το λέει ένας αστός, άλλο να το λέει ένας πρώην σύντροφος, τον οποίο εκμεταλλεύτηκε η Αριστερά στο έπακρον, παραβλέπουσα μέχρι τώρα ότι ο Μίκης είναι πατριώτης. Και δεν είναι εύκολο να καταπιεί η Αριστερά να την αποκαλούν αντιδημοκρατική, αφού κατάφερε να πείσει ότι έχει σχέση με την δημοκρατία, παρά το ότι αγωνίζεται για τη δικτατορία του προλεταριάτου, και εξ ιδεολογίας είναι αντικοινοβουλευτική. Πόσο καιρό μπορεί να κρυφθεί κάποιος;

Εγώ, θα επαναλάβω. Ας αντιστρέψει την μέχρι τώρα ανεπιτυχή προπαγάνδα της του εκβιαστικού εκφοβισμού των αστών κα της περιφρόνησης του λαού, και ας χρησιμοποιήσει την αντίδρασή του ως επιχείρημα. Ο κ. Πάιατ, έχει γνώση τι συμβαίνει, και θα κατανοήσει. Μπορούν τα Σκόπια να εξυπηρετήσουν ανέτως τις ΗΠΑ, και χωρίς να είναι στο ΝΑΤΟ.

Με μια ηρωική μεταστροφή, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει τα επάνω του. Αλλιώς, συντομότερα από το προβλεπόμενο θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις, μέσα διχαστικό κλίμα, αλλά με εξεγερμένους τώρα τους περιφρονημένους και προσβεβλημένους αστούς.