Skip to main content

Τι είπε ο τουρκικός τύπος για τη συνομιλία Ερντογάν - Παυλόπουλου

Τι αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας για τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον Έλληνα ομόλογό του, Προκόπη Παυλόπουλο, περί της συνθήκης της Λωζάνης εστιάζουν, στα πρώτα ρεπορτάζ τους για την επίσκεψη του αρχηγού του τουρκικού κράτους στην Ελλάδα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

«Η Συνθήκη της Λωζάνης πρέπει να αναθεωρηθεί σε ό,τι αφορά τους Τούρκους που ζουν στην Ελλάδα», είναι ο τίτλος που δίνει η Daily Sabah στο ρεπορτάζ της, ενώ παραθέτει τη δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν ότι, «ενώ οι Τούρκοι πολίτες ελληνικής καταγωγής δεν αντιμετωπίζουν διακρίσεις στην Τουρκία, στη δυτική Θράκη δεν μπορεί κανείς ούτε να γράψει τη λέξη "τουρκικός"».

Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, η Sabah περιορίζεται, όπως μεταδίδει η Ναυτεμπορική, στην αναφορά του αρχηγού του κράτους ότι η Συνθήκη της Λωζάνης «δεν χρειάζεται ούτε αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση».

Η Hurriyet εστιάζει, στον τίτλο της, στη δήλωση Ερντογάν ότι η Συνθήκη της Λωζάνης «δεν εφαρμόζεται στην πράξη», εστιάζοντας στο ότι οι μουσουλμάνοι της δυτικής Θράκης δεν μπορούν να εκλέξουν μουφτή. Σημειώνει δε ότι ο κ. Παυλόπουλος απέκλεισε κάθε συζήτηση για αλλαγές στη συνθήκη.

«Ερντογάν: Υπάρχουν κάποια λεπτά σημεία που ακόμα δεν έχουν κατανοηθεί», τιτλοφορεί το ρεπορτάζ του ο ελληνόφωνος ιστότοπος της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης TRT. Σε αυτό αναπαράγεται το σύνολο των δηλώσεων του Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα της Λωζάνης και των μουσουλμάνων που ζουν στην δυτική Θράκη.

«Το να αρνείται κανείς στους 'Ελληνες μουσουλμάνους τον μουφτή τους παραβιάζει τη Λωζάνη», είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ του αγγλόφωνου ιστότοπου του πρακτορείου «Ανατολή» (Anadolu).
Το πρακτορείο αναφέρεται πολύ συνοπτικά και στη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι οι δύο χώρες πρέπει να εστιάσουν περισσότερο σε όσα τις ενώνουν και όχι στις μεταξύ τους διαφορές.