Skip to main content

Τι είπε ο Μπουτάρης για λιμάνι Θεσσαλονίκης και Μοδιάνο

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έκανε λόγο για σημαντικές εξελίξεις σε αεροδρόμιο και λιμάνι. Τι απάντησε στον Καλαφάτη για την Αγορά Μοδιάνο.

Σημαντικές χαρακτήρισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης τις εξελίξεις στο θέμα του αεροδρομίου Μακεδονία όπου έχει αναλάβει τη διαχείριση η γερμανική Fraport και του λιμανιού Θεσσαλονίκης, όπου προχωρά η ιδιωτικοποίηση.

Μιλώντας από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, ο κ. Μπουτάρης τόνισε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Fraport αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί ο σταθμός επιβατών, ενώ το αεροδρόμιο δεν θα έχει φισούνες, καθώς είναι μεσαίας κατηγορίας. «Εγώ υπολογίζω ότι θα είναι μεγάλη η ανάπτυξη που θα έχει το αεροδρόμιο και αυτό θα έχει καλό αποτέλεσμα για την πόλη» τόνισε.

Αναφερόμενος στο θέμα του αεροδιαδρόμου 16/34 που μπαίνει στη θάλασσα, τόνισε ότι θα μειώσει τη χωρητικότητα πτήσεων κατά 50%. Ο κ. Μπουτάρης πρότεινε να γίνει μια κοινή συνάντηση για το συγκεκριμένο ζήτημα με τα επιμελητήρια και στη συνέχεια να γίνει μια παράσταση. «Κανένας μέσα στην πόλη δεν ενδιαφέρεται γι΄αυτό το συγκεκριμένο θέμα. Δεν μπορείς να κόψεις για 3-4 μήνες 50% τα αεροπορικά δρομολόγια, δεν είναι για μια μέρα. Υπάρχουν εταιρείες που θα φύγουν», τόνισε, σημειώνοντας πως για το θέμα είχε επαφές με τη Fraport και με τη Ryanair και θα έχει και με την Aegean. Ο δήμαρχος κάλεσε και τον επικεφαλής της παράταξης Εντάξει και βουλευτή της ΝΔ Σταύρο Καλαφάτη να καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Για το λιμάνι ο κ. Μπουτάρης ανέφερε ότι προχωρά η ιδιωτικοποίηση, ενώ εξέφρασε την αντίθεση του με τη δημιουργία Ναυτικού Μουσείου στον παλιό παιδικό σταθμό στο λιμάνι. «Δεν μπορεί ο Οργανισμός Λιμένος να παίρνει αποφάσεις σε κομμάτια που δεν είναι δικά του. Στην α' προβλήτα θα δούμε τι παζάρι θα κάνουμε με το ΤΑΙΠΕΔ», τόνισε.

Κατά την ομιλία του ο δήμαρχος απάντησε στο κ. Καλαφάτη σχετικά με τα όσα είπε για την ιδιωτικοποίηση της Αγοράς Μοδιάνο. «Επειδή λέχτηκαν διάφορα και πως "ο δήμαρχος είναι επικοινωνιακός", είναι πράγματι επικοινωνιακός, εάν εσύ δεν είσαι, δεν φταίω εγώ. Ορισμένες φορές όταν πρόκειται για το καλό της πόλης να είμαστε πιο συμμαζεμένοι στα λόγια. Η αναστήλωση του Μοδιάνο, επειδή είναι διατηρητέο, (είπα θα το έδινα για ένα λεπτό), επειδή είναι διατηρητέο και αυτοί που το πήραν ξέρουν τη δουλειά», τόνισε ο δήμαρχος.

Ανέφερε ότι για την Αγορά Μοδιάνο υπάρχει και μια σειρά μελετών από το πανεπιστήμιο. «Τι έχουμε κάνει εμείς ενόψει της πώλησης. Βάλαμε στο πρόγραμμα την ανάπλαση της Βασ. Ηρακλείου από την Αριστοτέλους έως την Κομνηνών. Φεύγουν τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Επίσης θα προχωρήσει και η ανάπλαση από τη  Βασ. Ηρακλείου μέχρι την Ίωνος Δραγούμη καθώς και η ανάπλαση Αγίου Μηνά κι εκεί φεύγουν τα παρκαρισμένα. Προτρέχουμε για το πώς θα γίνει η πόλη πιο βιώσιμη, πιο ελκυστική, πιο φιλική» υπογράμμισε ο δήμαρχος.

Όπως εξήγησε ο κ. Μπουτάρης ένας από τους λόγους που ξεκίνησαν συζητήσεις με την Παγκόσμια Τράπεζα, είναι η λήψη τεχνικής βοήθειας για την αντιμετώπιση των συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης. «Ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη και το αυτοκίνητο και φτάνοντας μέχρι το μετρό και το τραμ», σημείωσε.