Skip to main content

Το μήνυμα Ντράγκι για την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση

Τι διαμήνυσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε Έλληνες απεσταλμένους σχετικά με την προοπτική ένταξης της χώρας μας στο QE.

«Δεν μπορώ να δώσω χρονοδιάγραμμα για ένταξη της Ελλάδας στο QE». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει από τη Φρανκφούρτη, ο ίδιος ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, σε κάθε ευκαιρία, το τελευταίο διάστημα. Και την ίδια απάντηση επανέλαβε σε απεσταλμένους της Αθήνας στην έδρα της ΕΚΤ, όταν οι τελευταίοι φέρεται να προσπάθησαν να αποσπάσουν μια υπόσχεση του, λίγες μέρες πριν την ανόδο του Ελληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, για τα εγκαίνια της φετινής ΔΕΘ.

Μάλιστα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η Voria.gr, το μήνυμα δεν σταματά σε αυτό το σημείο, αλλά προχωρά και παρακάτω, καθώς ανεπισήμως υποστηρίζεται ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει ούτε καν πριν από το τέλος του α' εξαμήνου του 2017. Γιατί για να παρθεί μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να έχει λυθεί το θέμα της διαχείρισης του ελληνικού χρέους. Και κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Επίσης, θα πρέπει να βελτιωθούν κάποιοι βασικοί δείκτες της ελληνικής οικονομίας, οι οποίοι, προς το παρόν τουλάχιστον, πάνε από το κακό στο  χειρότερο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι  ανακοινώθηκε πρόσφατα:

1. Πτώση 5,2% του τζίρου στο λιανικό εμπόριο τον Ιούνιο

2. Πτώση 9,7% του τζίρου των θερινών εκπτώσεων

3. Διάσωση των βασικών ελληνικών εξαγωγικών αγορών στην Ευρωζώνη, ωστόσο προβληματική η κατάσταση με τις τρίτες χώρες

Συνεπώς η προοπτική του QE απομακρύνεται ακόμα περισσότερο....