Skip to main content

Τι είπαν Τσίπρας - Μπουτάρης για το Μουσείο του Ολοκαυτώματος (video)

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον δήμαρχο και τον εκπρόσωπο της Ισραηλιτικής Κοινότητας για το μνημείο που θα ανεγερθεί προς τιμή των θυμάτων.

Απόδοση τιμής χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το μουσείο του Ολοκαυτώματος, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και εκπροσώπους της ισραηλιτικής κοινότητας.

Απευθυνόμενος στον κ. Μπουτάρη, ο πρωθυπουργός είπε ότι όσες φορές ανέβηκε στην Θεσσαλονίκη δεν κατάφερε να τον συναντήσει. «Όταν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό πάει το βουνό στον Μωάμεθ», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός σε φιλική διάθεση, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως το μνημείο θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια, με τον κ. Μπουτάρη να συμπληρώνει πως η Θεσσαλονίκη λεγόταν Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων.  Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των Εβραίων της Θεσσαλονίκης δεν γύρισαν πίσω.  

Ο εκπρόσωπος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό εκφράζοντας τη χαρά του για το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα και αφορά στην υπηκοότητα αυτών των ανθρώπων που νιώθουν Έλληνες Εβραίοι. Έπρεπε να το υλοποιήσουμε, αλλά δυστυχώς δεν το ψήφισαν όλοι, απάντησε ο πρωθυπουργός.

Αισιόδοξος για ολοκλήρωση του μουσείου το πρώτο εξάμηνο του 2019 ο Μπουτάρης

Μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό, ο Μπουτάρης δήλωσε ικανοποιημένος και αισιόδοξος ότι το μουσείο θα είναι έτοιμο το πρώτο εξάμηνο του 2019, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Κατά τον δήμαρχο, το Μουσείο Ολοκαυτώματος θα είναι έτοιμο το πρώτο εξάμηνο του 2019 εάν ξεπεραστούν -όπως υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός- με Προεδρικό Διάταγμα τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην αδειοδότηση του εξαώροφου κτιρίου.

«Η συνάντηση πήγε πολύ καλά. Ο πρωθυπουργός θέλει να λυθούν τα προβλήματα, να ληφθούν οι άδειες και να ανακοινώσει ο ίδιος την έναρξη των εργασιών του Μουσείου Ολοκαυτώματος στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας -Κύπρου -Ισραήλ, που έχει οριστεί να γίνει το καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη», είπε ο κ. Μπουτάρης.

«Εάν έχουμε το Προεδρικό Διάταγμα μέσα στον Ιούνιο, με τη βοήθεια του κ. Τσίπρα, πιστεύω ότι το πρώτο εξάμηνο του 2019 θα ολοκληρωθεί το έργο στη Θεσσαλονίκη», πρόσθεσε ο δήμαρχος.

«Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει να ληφθούν οι άδειες και θα προχωρήσει το Μουσείο, ένα έργο το οποίο στηρίζει» τόνισε από πλευρά του ο Δαυίδ Σαλτιέλ.