Skip to main content

Τα ερωτηματικά για τα ΜΟΕ που υπέγραψε η Ελλάδα με τα Σκόπια

Η ιστορία με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης δεν είναι τίποτε άλλο από ένα επικοινωνιακό μέσο, για να σταλεί μήνυμα καλών προθέσεων.

Αυτή η ιστορία με τα ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης) με τα οποία ο κ. Γ. Παπανδρέου πίστευε ότι θα επιλυθούν οι ελληνοτουρκικές διαφορές (μαζί με το δικής του έμπνευσης ζεϊμπέκικο που χόρευε προς τέρψη του Τούρκου ΥΠΕΞ - και του οποίου την κόρη προσέλαβε για σύμβουλο ως πρωθυπουργός) δεν είναι τίποτε άλλο από ένα επικοινωνιακό μέσο, για να σταλεί μήνυμα ότι οι χώρες έχουν καλές προθέσεις.

Υποτίθεται, ότι οι τεχνοκράτες που μετέχουν στις ένθεν και ένθεν Επιτροπές, επιλύοντας τα ήσσονος σημασία θέματα, ανοίγουν τον δρόμο ώστε μετ’ εμπιστοσύνης να γίνει απόπειρα επίλυσης και των σοβαρών - και χρονιζόντων.

Πώς είναι όμως δυνατόν να συμφωνούμε σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όταν απουσιάζει το κυρίαρχο στοιχείο, η εμπιστοσύνη δηλαδή; Εμπιστευόμαστε τους Τούρκους ότι θα σεβαστούν τους διεθνείς κανόνες; Ποιο δείγμα έδωσαν μέχρι σήμερα;

Εμπιστευόμαστε τους Σκοπιανούς; Μα ο ίδιος ο κ. Ν. Κοτζιάς, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον ομόλογό του κ. Πόποσκι, είπε μεταξύ άλλων (και πολύ ορθώς έπραξε): «Εάν πρώην πολιτικός τής αγαπητής (;) χώρας όπου βρίσκομαι σηκώνει σημαία που δεν είναι νόμιμη, στον Όλυμπο πάνω, χωρίς κανέναν λόγο, αυτός είναι αλυτρωτισμός, ή όταν φτιάχνονται χάρτες από κάποιον τρίτον που να ενσωματώνουν περιοχές τρίτης χώρας, αυτός είναι αλυτρωτισμός».

Αντιπαρέρχομαι το «αγαπητής χώρας» -που εκφράζει μόνον τους εν Ελλάδι φιλοσκοπιανούς- όπως και την έπαρση του ήλιου της Βεργίνας από τον π. ΥΠΕΞ των Σκοπίων κ. Μιλόσοσκι «χωρίς κανένα λόγο», μη κατανοώντας τι ήθελε να πει ο κ. Κοτζιάς (θα μπορούσε δηλαδή να υπάρχει κάποιος νόμιμος λόγος;) και αναρωτιέμαι τι είδους εμπιστοσύνη μπορεί να έχει η Ελλάδα, όταν μετά από αυτά τα λόγια δεν ζήτησε συγγνώμη ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ; Τα υιοθετεί επομένως.

Επίσης, η έλλειψη εμπιστοσύνης που έχει ο ίδιος ο κ. Κοτζιάς, αποδεικνύεται και εκ του γεγονότος ότι επισκέφθηκε οδικώς τα Σκόπια, προκειμένου να μη προσγειωθεί και αναγνωρίσει ως νόμιμη την ονομασία του αεροδρομίου «Αλέξανδρος ο Μακεδών». Το ίδιο είχε πράξει και ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος μετέβη αεροπορικώς στην Πρίστινα του Κοσσυφοπεδίου και από εκεί οδικώς στα Σκόπια.

Με όλα αυτά, δεν υπονοώ ότι δεν πρέπει να βελτιωθούν οι σχέσεις των δύο χωρών, όπου υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον και συμφέρον. Απεναντίας μάλιστα. Όμως, όλα τα συμφωνηθέντα -που θα δούμε κατωτέρω- αλλά και τα προηγηθέντα, δρομολογούνται μέσα από συζητήσεις των τεχνοκρατών. Η Συμφωνία ΜΟΕ, εν μέσω τυμπανοκρουσιών από την σκοπιανή κυβέρνηση, θα χρησιμοποιηθεί από τα Σκόπια ως απόδειξη ότι πληροί τον όρο «καλής γειτονίας», που θέτει η Ε.Ε. μεταξύ άλλων πολλών, για να δώσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαδικασιών στο γειτονικό κράτος.

Για την ιστορία, παραθέτω τα κύρια σημεία συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης της Αθήνας, με την Υπηρεσία Διαχείρισης στα Σκόπια και μεταξύ Πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και Ινστιτούτων. Ενίσχυση οικονομικών, εμπορικών και οικονομικών δεσμών, με διοργάνωση Επιχειρηματικών Φόρουμ.

Βελτίωση του αγωγού σύνδεσης ενέργειας / φυσικού αερίου, και της σιδηροδρομικής σύνδεσης Μοναστηρίου-Φλώρινας. Συνεργασία μεταξύ των εκπροσώπων των αρμόδιων υπηρεσιών, ως προς την διασυνοριακή αστυνομική και τελωνειακή διοίκηση και Συνεργασία στον τομέα της Υγείας.

Αυτά όλα αποτελούν υπόθεση στελεχών των αρμοδίων υπηρεσιών των Υπουργείων. Εκείνο όμως που δεν κατανόησα, και που αναβαθμίζει την κυβέρνηση των Σκοπίων, είναι ότι προβλέπονται πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των ΥΠΕΞ σε διεθνή, πολυμερή και περιφερειακά θέματα. Ως προς το περιφερειακά θέματα, καλώς, στα διεθνή θέματα τι είδους διαβούλευση θα κάνουμε με τους Σκοπιανούς;

Το, και, σημαντικότερο. Με ποια κυβέρνηση οικοδομήσαμε Μέτρα Εμπιστοσύνης; Με την κυβέρνηση Γκρούεφσκι, την πλέον διεφθαρμένη, αλλά και προσωρινή; Υπό προθεσμία πρωθυπουργός είναι ο κ. Γκρούεφσκι. Πόση εγκυρότητα μπορούν να έχουν αυτού του είδους οι συμφωνίες; Αυτό που πράττουμε είναι να τους δίνουμε πειστήρια καλού γείτονα.

Ελπίζω, επειδή ακροθιγώς αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του σκοπιανού ΥΠΕΞ, ότι δεν υπεισήλθαμε σε λεπτομέρειες συζητώντας το θέμα της ονομασίας. Να ενημερωθεί ο κ. Κοτζιάς, ότι είναι ο πρώτος υπουργός ΥΠΕΞ εδώ και 20 χρόνια, που κακώς συζητά θέμα ονομασίας, ενώ πάγια τακτική της ελληνικής πολιτείας είναι ότι αποτελεί θέμα του ΟΗΕ. Αφήστε τον κ. Νίμιτς να κάνει κάθε έξη μήνες μια ανούσια πρόταση, ως ότου διαλυθεί αυτό το κράτος, ή καταστεί αλβανικό.


Ο Μακεδών