Skip to main content

Τι είδε η μεγάλη αποστολή της Goldman Sachs στην Ελλάδα

Ποιες εντυπώσεις για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αποκόμισαν τα μέλη της Goldman Sachs, που βρέθηκαν στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες.

Και η Goldman Sachs διοργάνωσε μεγάλη αποστολή, κυρίως αναλυτών της, στην μετεκλογική Ελλάδα. Για την ακρίβεια, στα μέσα της εβδομάδας που μας πέρασε, αλλά μόλις τώρα γίνεται γνωστή. Στόχος τους ήταν να «πιάσουν» κλίμα.

Στην εσωτερική έκθεση που συνέταξαν, με τις εντυπώσεις τους, εμφανίζονται ωστόσο εξαιρετικά απαισιόδοξοι τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον στη χώρα μας, σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας και ειδικότερα των τραπεζών.

Για παράδειγμα, για τα NPL's (τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια), θεωρούν ότι δεν πρόκειται να δούμε την κορύφωση τους πριν από το τέλος του 2016. Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, σχετικά με την κατάσταση, αρκεί να σημειωθεί ότι πλέον το συνολικό τους ύψος υπολογίζεται σε περίπου 100 δις ευρώ! Και το ερώτημα που εύλογα γεννάται μετά από αυτή την πρόβλεψη είναι: πού θα φτάσουν;

Απαισιόδοξοι εμφανίζονται αναφορικά και με το τελικό ύψος της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της χώρας. Μιλούν καθαρά για πάνω από 10 δισ. ευρώ, βάζοντας την οροφή της εκτίμησης τους στα 25 δισ ευρώ! Δηλαδή "βλέπουν" το χειρότερο σενάριο μπροστά τους.

Η έκθεση αυτή, στην οποία αναφέρεται σήμερα η Voria.gr έχει μοιρασθεί στα στελέχη αλλά και στους πελάτες της τράπεζας, παγκοσμίως. Με ό,τι αυτό σημαίνει βεβαίως για την χώρα.