Skip to main content

Τι φοβούνται τώρα οι ξένοι για την πορεία της Ελλάδας

Μείζονα αιφνιδιασμό προκάλεσε σε ξένους οικονομικούς παράγοντες το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρα προτίμησε πάλι τους ΑΝΕΛ ως κυβερνητικό εταίρο.

Tράπεζες, επιχειρήσεις και οικονομικοί παράγοντες, Έλληνες και ξένοι, βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής, περιμένοντας ένα πρώτο δείγμα γραφής από τη νέα κυβέρνηση. Το γεγονός ωστόσο ότι η σύνθεση της είναι ίδια με εκείνη του περασμένου Ιανουαρίου, τους προκαλεί αισθήματα έντονης ανησυχίας.

Η αίσθηση που υπήρχε ήταν ο κ. Αλέξης Τσίπρας, αυτή τη φορά, θα έκανε το άνοιγμα προς την κεντροαριστερά, επιλέγοντας το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι, για να συνθέσει τη νέα του κυβέρνηση. Το γεγονός ωστόσο ότι και πάλι προτίμησε τους Ανεξάρτητους Έλληνες του κ. Πάνου Καμμένου, για τους οποίους έξω δεν υπάρχει και η καλύτερη εικόνα, προκάλεσε μείζονα αιφνιδιασμό.

Ακόμα και μετά την αναγγελία του αποτελέσματος την Κυριακή, όταν φάνηκε ότι οι ΑΝΕΛ μπαίνουν στη Βουλή (...προς μεγάλη απογοήτευσή τους), ήλπιζαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη φορά, θα επέλεγε άλλον συνεταίρο. Όταν όμως άκουσαν τις αποφάσεις του πρωθυπουργού, έπεσαν σε βαθιά περίσκεψη.

Και άρχισαν να κάνουν δεύτερες σκέψεις. Μια από αυτές, για παράδειγμα, υποστηρίζει ότι και η νέα κυβέρνηση θα επιχειρήσει να ...στρίψει διά του αρραβώνος, σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή του νέου μνημονίου.

Για την ακρίβεια, θα αρνηθεί να υλοποιήσει τα προβλεπόμενα. Όπως ακριβώς δηλαδή είχε συμβεί και το διάστημα Φεβρουαρίου - Ιουνίου, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Κρίνοντας με βάση τα έως τώρα δεδομένα - δηλαδή τη σύνθεση της κυβέρνησης - πολλοί φοβούνται ότι θα επαναληφθούν ανάλογα περιστατικά και φαινόμενα, στο ορατό μέλλον