Skip to main content

Τι εννοούσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε;

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ερμηνεύει το τι ήθελε να πει ο υπουργός στη γερμανική τηλεόραση για την απόφαση του Eurogroup

Στο σημερινό κυβερνητικό μπρίφινγκ η εκπρόσωπος του Βόλγκανγκ Σόιμπλε έδωσε τη δική της ερμηνεία για το τι μπορεί να σημαίνουν οι χθεσινοβραδινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών στη δημόσια γερμανική τηλεόραση ARD αναφορικά με την προθυμία του να συζητήσει την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup στη γερμανική βουλή.

Στην τηλεοπτική εκπομπή ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απάντησε σε κατηγορίες Σοσιαλδημοκρατών βουλευτών αλλά και της αντιπολίτευσης πως αποφεύγει τη δημόσια συζήτηση στη βουλή επειδή θέλει να αποκρύψει την αλήθεια. Όπως υποστήριξαν, το γεγονός ότι δεν συμμετέχει οικονομικά στο ελληνικό πρόγραμμα το ΔΝΤ συνιστά «ουσιαστική αλλαγή» της αρχικής συμφωνίας. Για αυτό το λόγο δεν αρκεί η απόφαση του Eurogroup να απασχολήσει την επιτροπή Προϋπολογισμού αλλά θα πρέπει να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ερμηνείες του υπουργείου

Αντικρούοντας την κατηγορία ότι θέλει να αποκρύψει την αλήθεια ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε δηλώσει στην τηλεοπτική εκπομπή πως δεν έχει «την παραμικρή δυσκολία να συζητήσει ανοιχτά το θέμα» σε συνεδρίαση της βουλής ακόμη και αυτή την εβδομάδα. Δίνοντας τη δική της ερμηνεία αυτής της δήλωσης στο σημερινό κυβερνητικό μπρίφινγκ η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε φον Τίζενχαουζεν, διευκρίνισε πως αυτό που εννοούσε ο υπουργός ήταν ότι δεν θα είχε την παραμικρή δυσκολία αν είχε τεθεί (στο παρελθόν) το όλο θέμα στην ημερησία διάταξη της βουλής. Άλλωστε, σε αυτήν εναπόκειται σε ποιο όργανο θα διεξαχθεί η συζήτηση. Πάντως, ο ίδιος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν αιτείται συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής.

Δεδομένου ότι και με τη σύμφωνη γνώμη των ΚΟ όλων των κομμάτων το θέμα της εκταμίευσης έχει παραπεμφθεί στην επιτροπή Προϋπολογισμού θα πρέπει να αναμένεται ότι την Τετάρτη στη συνεδρίασή της η επιτροπή θα δώσει το πράσινο φως.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Πηγή: Deutsche Welle