Skip to main content

Τι μαθαίνει η Θεσσαλονίκη από... τα άλογα, τα πρόβατα και τις εκθέσεις

Από χθες η κίνηση των αυτοκινήτων στην πόλη είναι αυξημένη και υπάρχουν μποτιλιαρίσματα που οφείλονται στους επισκέπτες και όχι στα αγροτικά μπλόκα.

Πολλοί είναι οι άνθρωποι από τον κλάδο της κτηνοτροφίας που βρίσκονται αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη. Η 10η Zootechnia, η κλαδική έκθεση που οργανώνει η ΔΕΘ – Helexpo, συγκεντρώνει 950 συμμετοχές εκθετών και χιλιάδες επισκεπτών. Άλλωστε μια βόλτα στο εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ θα εκπλήξει τον καθένα για το πόσα διαφορετικά επαγγέλματα –ή μάλλον επαγγελματικά και επιχειρηματικά αντικείμενα- σχετίζονται αμέσως και εμμέσως με την κτηνοτροφία, τα πρόβατα, τα άλογα και όλα τα υπόλοιπα παραγωγικά ζώα ή ζώα συντροφιάς και αθλητισμού. Ήδη από χθες Παρασκευή η κίνηση των αυτοκινήτων είναι αυξημένη και υπάρχουν μποτιλιαρίσματα που οφείλονται στους επισκέπτες και όχι στα αγροτικά μπλόκα, που δεν επηρεάζουν μέχρι στιγμής ιδιαιτέρως τη ζωή της πόλης.

Τα βασικά συμπεράσματα είναι δύο:

Πρώτον, ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας, αλλά και η μεταποίηση που συνδέεται με αυτόν έχει μεγάλες προοπτικές στην πατρίδα μας. Έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον. Με δεδομένη, μάλιστα, την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα λόγω της πολύχρονης ύφεσης, που δεν συνιστά, πλέον, κρίση, αλλά μάλλον μια νέα πραγματικότητα, ο κλάδος της αγροδιατροφής είναι μια βασική επιλογή στο καινούριο παραγωγικό μοντέλο, που όλοι αναγνωρίζουν ότι χρειάζεται η Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι οι μισές περίπου επενδυτικές προτάσεις που κατατέθηκαν στον αναπτυξιακό νόμο αφορούν την αγροδιατροφή –οι άλλες μισές είναι για τον τουρισμό. Πρόκειται για κλάδο με μεγάλη παράδοση, που οφείλει να εξελιχθεί, να εκσυγχρονιστεί, ώστε να αποδώσει τα αναμενόμενα την επόμενη ημέρα. Ούτε ο κατακερματισμένος κλήρος, ούτε οι οικοτεχνίες μπορούν να βοηθήσουν.

Χρειάζεται οργάνωση για να προκύψουν ανταγωνιστικά μεγέθη, χωρίς βέβαια η ελληνική παραγωγή να χάσει την ταυτότητά της. Ιδιαίτερα για την κτηνοτροφία που έχει σαφείς προοπτικές μόνο και μόνο επειδή η χώρα μας δεν είναι αυτάρκης ούτε στο κρέας, ούτε στα γαλακτοκομικά, το στοίχημα είναι μεγάλο, διότι πρόκειται για δύσκολη δουλειά. Όπως ο καθένας αντιλαμβάνεται οι κτηνοτρόφοι έχουν αντικείμενο εργασίας 365 ημέρες το χρόνο, οπότε η επαγγελματική οργάνωση και οι συμμαχίες είναι επιβεβλημένες, αφενός λόγω των επενδυτικών αναγκών και αφετέρου λόγω της πιεστικής καθημερινότητας.

Μέχρι σήμερα –σε γενικές γραμμές- μόνο τα παιδιά των κτηνοτρόφων ακολουθούν την εργασία των γονιών τους επειδή διαθέτουν το απαιτούμενο ζωικό κεφάλαιο, ενώ έχουν συνηθίσει από νωρίς στους εξαντλητικούς ρυθμούς. Τα πράγματα δεν είναι εύκολα, αλλά στην Ελλάδα του 2017 τίποτα δεν είναι εύκολο. Άλλωστε ανέκαθεν ο δρόμος της προκοπής ήταν ανηφορικός. Επομένως για να ασχοληθούν οι νεοέλληνες με την κτηνοτροφία χρειάζεται το κράτος να σχεδιάσει και να εφαρμόσει συστηματικά την κατάλληλη πολιτική. Παραδείγματα και πρακτικές απόλυτα συμβατά με τους κανονισμούς και τις νόρμες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχουν. Δε χρειάζεται καμία ελληνική κυβέρνηση να ανακαλύψει τον… τροχό. Αρκεί οι αρμόδιοι να ξεπεράσουν τον… αυτισμό τους, που τους οδηγεί να επαναλαμβάνουν τις ίδιες και τις ίδιες συνταγές. Με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα αποδώσουν. Στο μεταξύ ο χρόνος περνά –για την ακρίβεια τα χρόνια και οι δεκαετίες.

Δεύτερον, η Θεσσαλονίκη χρειάζεται μεγάλες εκθέσεις. Προσφέρουν επισκεψιμότητα και πολυχρωμία. Το μποτιλιάρισμα που της έχει στερήσει η ύφεση. Τονώνουν την αγορά και μαζί το ηθικό της πόλης, που τον φετινό χειμώνα βρίσκεται στο ναδίρ. Η Zootechnia, όπως και η μεγάλη της «αδελφή», η Agrotica, μπορούν να καταστήσουν τη Θεσσαλονίκη επίκεντρο του πρωτογενούς τομέα, αρκεί τα μεγέθη τους να μη κρίνονται μόνο αριθμητικά, αλλά και ποιοτικά. Για παράδειγμα, σήμερα Σάββατο υπάρχουν πολλές παράλληλες εκδηλώσεις που συμπίπτουν, δυσκολεύοντας κάποιον που επιθυμεί να τις παρακολουθήσει είτε για να ακούσει, είτε για να οσμιστεί, είτε για να πραγματοποιήσει κάποιες επαφές. Διότι μόνο μέσα από το εξαιρετικό, το μοναδικό, το ξεχωριστό μια θεσμική διοργάνωση θα αναδειχθεί σε σημείο αναφοράς και θα πολλαπλασιάσει τα οφέλη της, χωρίς σκαμπανεβάσματα που θα εξαρτώνται πάντα από τη συγκυρία της αγοράς.