Skip to main content

Τι εκτιμούν οι επιστήμονες για τη φετινή κατάσταση με τα κουνούπια

Εννέα συνεργεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας άρχισαν τους ψεκασμούς. Συνολικά θα γίνουν 50 σε όλη την περιοχή, για να περιοριστεί η όχληση.

Οι λιγότερες βροχές σε σχέση με πέρσι και οι φυσιολογικές θερμοκρασίες για την εποχή αποτελούν ασπίδα και για τα κουνούπια στην Κεντρική Μακεδονία φέτος. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η όχληση από τα κουνούπια τον Μάιο θα είναι μικρότερη φέτος, καθώς πέρα από την έναρξη του προγράμματος καταπολέμησης, ευνοούν σ' αυτή την κατεύθυνση και οι συνθήκες.

Ωστόσο, ένας αρνητικός παράγοντας μπορεί να είναι η λειτουργία ανεξέλεγκτων βόθρων, οι ακάθαρτες σχάρες ομβρίων και τα αρδευτικά νερά.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Καταπολέμησης Κουνουπιών δρ. Σπύρος Μουρελάτος, είπε πως ο φετινός χειμώνας ήταν βαρύς κι έτσι, η άνοιξη αποδεικνύεται ήπια σε εκκολάψεις κουνουπιών. «Πιστεύουμε ότι θα έχουμε έναν ήπιο Μάιο από πλευράς όχλησης, αλλά τα προβλήματα θα ανακύψουν όταν αρχίσει η άρδευση των καλλιεργειών ρυζιού στον κάμπο», είπε ο κ. Μουρελάτος.

Επιφυλακτικοί όμως είναι οι επιστήμονες για το καλοκαίρι. Ο κ. Μουρελάτος σημειώνει πως πρέπει να δούμε αν ο βαρύς χειμώνας θα έχει επιπτώσεις στους πληθυσμούς των κουνουπιών. Ειδικά για το κουνούπι – τίγρης τονίζει πως οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες συνήθως μειώνουν σημαντικά τους πληθυσμούς του συγκεκριμένου είδους.

Ήδη πάντως το πρόγραμμα καταπολέμησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ξεκίνησε εγκαίρως φέτος, καθώς η σύμβαση που υπογράφηκε είναι τριετής και ο προγραμματισμός ήταν πολύ καλός. Σύμφωνα με τα στοιχεία, εννέα συνεργεία της Περιφέρειας καθημερινά πραγματοποιούν ψεκασμούς, ενώ στην πλήρη ανάπτυξη του προγράμματος καταπολέμησης τα συνεργεία θα είναι 50 σε όλη την Κεντρική Μακεδονία.

Όπως είπε ο κ. Μουρελάτος, σήμερα γίνονται μικτές επιλεκτικές παρεμβάσεις όπου υπάρχει στάσιμο νερό και διαπιστώνεται η ύπαρξη προνυμφών, ενώ οι παρεμβάσεις στα μεγάλα υγροτοπικά συστήματα του δικτύου παρακολούθησης των κουνουπιών έχουν στόχο τα κουνούπια – διαβιβαστές μολυσματικών ασθενειών, όπως η ελονοσία, καθώς πέρσι το καλοκαίρι καταγράφηκαν κρούσματα.

Μόλις εντατικοποιηθούν οι ψεκασμοί θα στηθεί εκ νέου δίκτυο 60 παγίδων ακμαίων κουνουπιών για να διαπιστωθεί η διακύμανση των πληθυσμών και τα είδη. Σε ενδελεχή παρακολούθηση είναι το κουνούπι – τίγρης, καθώς θεωρείται διαβιβαστής ασθενειών που ενδημούν σε χώρες υψηλού υγειονομικού κινδύνου (Πακιστάν, Αφγανιστάν κτλ.).