Skip to main content

Τι είπε ο Παπανδρέου στους υπουργούς πίσω από τις κλειστές πόρτες

Οι αυστηρές συστάσεις σε Παπακωνσταντίνου και Κατσέλη, ο προβληματισμός για την επίτευξη του 4%-3%-3% εντός του νέου χρονοδιαγράμματος και η νέα επιβεβαίωση της Voria.gr.
Αυστηρές συστάσεις προς τους υπουργούς του οικονομικού επιτελείου να προχωρήσουν άμεσα σε υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος, παρακάμπτοντας τις μεταξύ τους προστριβές, που ενισχύουν τη φημολογία περί «δύο γραμμών», έκανε χθες, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης για την οικονομία ο πρωθυπουργός προς τους Γ. Παπακωνσταντίνου και Λούκα Κατσέλη. Δεν υπάρχουν περιθώρια για προστριβές, φέρεται να τους διαμήνυσε ο κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος ζήτησε από τους δύο υπουργούς να προχωρήσουν ό,τι έχουν σε εκκρεμότητα. Και δεν είναι τυχαίο ότι αμέσως μετά τη σύσκεψη, η κ. Κατσέλη, για πρώτη φορά, αναφέρθηκε στο μείζον θέμα της ανάπτυξης, που θα πρέπει να επιτευχθεί, προκειμένου ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος στο τέλος της τριετίας να στεφθεί με επιτυχία. Όπως ήταν φυσικό, οι δύο υπουργοί διέψευσαν τα περί «δύο γραμμών για την οικονομία», αλλά το έκαναν κατά τέτοιο τρόπο που ουσιαστικά το …επιβεβαίωσαν.

Η εξέλιξη αυτή, πάντως, φαίνεται να βοηθά τον κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος δεν θα ήθελε με τίποτα να συνεχίσει να βλέπει την κ. Κατσέλη να εμπλέκεται στα πόδια του. Ειδικά τώρα, που παρά τις προσπάθειες που έγιναν, τόσο από το οικονομικό επιτελείο, όσο κι από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, το Πρόγραμμα Σταθερότητας θα είναι τριετές, αντί τετραετές, όπως επεδίωκε η Ελλάδα. Η επίτευξη του στόχου της μείωσης του ελλείμματος κατά 4% - 3% - 3%, ανά χρόνο, φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο δεύτερο και στον τρίτο χρόνο. Γι’ αυτούς που γνωρίζουν να διαβάζουν πίσω από τις γραμμές, το εν λόγω σύστημα προαναγγέλλει τη λήψη σκληρότερων μέτρων, όπως προανήγγειλε ήδη από χθες η Voria.gr, με σχετικό της ρεπορτάζ.