Skip to main content

Τι είναι αυτό «Το Σταυροδρόμι πολιτισμών»;

Τόση δημοκρατία έχουμε στη χώρα μας, ώστε αποφασίζονται «παράτες» για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης...
Τόση δημοκρατία έχουμε στη χώρα μας, ώστε αποφασίζονται «παράτες» για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, χωρίς να ζητείται η γνώμη των αρμόδιων φορέων. Αποφασίζουν για μας, χωρίς εμάς. Ο υπουργός πολιτισμού αποφάσισε να αναδειχθεί η Θεσσαλονίκη ως «Σταυροδρόμι πολιτισμών», και συνεργάζεται με την ισραηλιτική κοινότητα για συνδιοργάνωση κάποιων εκδηλώσεων.

Παιδιά, την απελευθέρωση της πόλης και μέρους της Μακεδονίας γιορτάζουμε! Δεν αφήνετε για κάποια άλλη φορά το παραμύθι του πολυπολιτισμού; Το 1912 πολεμήσαμε με τους Τούρκους, που είχαν την οικονομική (και όχι μόνο) βοήθεια των Ισραηλιτών της πόλης και με τους Σλάβους. Διαβάσατε τη μελέτη της Ισραηλίτισσας κας Μόλχο, πώς ήταν τα πράγματα εκείνα τα χρόνια, με το αυστριακό σχέδιο περί «ουδέτερης» Θεσσαλονίκης; Δεν βλέπω να εξελίσσεται καλά, αυτή η ιστορία του εορτασμού. Εκτός και εάν φέρουμε και τον Ερντογάν εδώ, για να μας πει πόσο ειδυλλιακά ζούσαν οι Έλληνες την εποχή της οθωμανικής  αυτοκρατορίας, άποψη που θέλουν να εδραιώσουν και τα νέα σχολικά βιβλία.