Skip to main content

Τη δημιοργία νέας μονάδας παραγωγής, ύψους 400.000 ευρώ προγραμματίζει η ΜΕΛΙΝΟ

ΜΕΛΙΝΟ εισήλθε στα βιολογικά προιόντα με leader το ρεικόμελο
Την Ανοιξη σχεδιάζει να αρχίσει η κατασκευή της νέας μονάδας επεξεργασίας και τυποποίησης μελιού, προπολογισμού 400.000 ευρώ, η οικοτεχνία Μελίνο, η οποία ασχολείται και με την παραγωγή βιολογικού μελιού, ενώ έχει την έδρα της στην Ελευθερούπολη Καβάλας.

Η κρίση ήταν η αιτία για να μετατεθεί για αργότερα η υλοποίηση της μετεγκατάστασης στη νέα μονάδα, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο υπεύθυνος  της Μελίνο κ. Δημήτρης Νοβακίδης στη Voria.gr. Όπως εξηγεί ο ίδιος, διστάζει να ξεκινήσει τις εργασίες για την κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων αν και έχει ήδη αγοράσει το οικόπεδο, λόγω της οικονομικής κρίσης και της αβεβαιότητας που επικρατεί στην αγορά. Ωστόσο προβλέπει οτι η  μετεγκατάσταση της παραδοσιακής μονάδας της οικοτεχνίας θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του 2010 ή το αργότερα αρχές του 2011.

Ο κ. Νοβακίδης επισημαίνει ότι μια  οικογενειακή δραστηριότητα επί σαράντα χρόνια στο χώρο της μελισσοκομίας μετεξελίχθηκε με την  ίδρυση της οικοτεχνίας "Μελίνο", στην Ελευθερούπολη το 2001 και με την είσοδό της στο χώρο των βιολογικών μελιών. 
Ο κ. Νοβακίδης επισημαίνει ότι η οικοτεχνία του  από το 2005 εισήλθε και στην   παραγωγή βιολογικού μελιού, έχοντας τη σχετική πιστοποίηση. Τα βιολογικά μέλια που παράγει είναι το ρεικόμελο, το μέλι από αγρολούλουδα του Παγγαίου και το δασόμελο. Βέβαια συνεχίζει και διαθέτει μη βιολογικά προϊόντα, όπως είναι το μέλι από θυμάρι, πορτοκαλιά και πευκόμελο.  Τα μελισσοσμήνη της οικοτεχνίας Μελίνο βρίσκονται  στους πρόποδες του όρους Παγγαίου τρέφονται από την  πλούσια χλωρίδα του, έλατα, καστανιές, δρυς ρείκια και αρωματικά φυτά - που σκεπάζουν τις πλαγιές του και τις ρεματιές του -  δίνοντας προϊόντα μοναδικά, επισημαίνει.

Τα «Bio» μέλια  ρεικόμελο και αγριολούλουδα, τονίζει ότι  είναι θαυμάσια προϊόντα σε γεύση, άρωμα και θρεπτική αξία,. Η πυκνότητα με 16-18 βαθμούς υγρασία, η διαύγειά τους και η ιδιαίτερη γεύση τους τα κάνουν να ξεχωρίζουν από όλα τα άλλα, υποστηρίζει ο κ. Νοβακίδης.Το Ρεικόμελο αναφέρει οτι είναι  πλούσιο σε μεταλλικά άλατα, αμινοξέα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία ενδείκνυται και κατά της χοληστερίνης.  Τα μέλια  Ρεικόμελο και Αγριολούλουδα διατίθενται σε συσκευασία βάζων των 400 γραμ κομψής εμφάνισης σε «Bio» καταστήματα και Delicatessen. Είναι πιστοποιημένα από τον οργανισμό πιστοποίησης γεωργικών προϊόντων A-Cert , για Iso 9001-2000 και HACCP.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Νοβακίδης οι πωλήσεις το 2008 ήταν 120.000 ευρώ μειωμένες κατά 20% σε σχέση με το 2007. Για φέτος αναφέρει ότι σημειώθηκε ύφεση στις πωλήσεις κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά ευελπιστεί τελικά ο κύκλος εργασιών να κλείσει στα ίδια επίπεδα με το 2008.
Η Μελίνο πραγματοποιεί και λίγες εξαγωγές στη Γερμανία, ενώ συμμετέχει σε εκθέσεις τροφίμων και βιολογικών προϊόντων, προκειμένου να προωθήσει τα προϊόντα της σε νέες αγορές.  Συγκεκριμένα συμμετείχε στην έκθεση Biologica.