Skip to main content

Τη διεξαγωγή ορισμένων πλειστηριασμών αποφάσισαν οι συμβολαιογράφοι

Η συντονιστική επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων επισημαίνει διαπιστώνει ότι δεν έχει αναληφθεί «καμία νομοθετική ρύθμιση ή πρωτοβουλία για λύση

Τη διεξαγωγή ορισμένων πλειστηριασμών αποφάσισε η συντονιστική επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων της χώρας.

Η απόφαση αφορά πλειστηριασμούς κατοικιών για τις οποίες το ποσό εγγραφής κατάσχεσης είναι ίσο με ή μεγαλύτερο από 400.000 ευρώ. με επισπεύδοντες τις τράπεζες, το Δημόσιο, τον ΕΦΚΑ και τους ΟΤΑ.

Η συντονιστική επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων επισημαίνει ότι εδώ και έξι μήνες που απέχει από τη διενέργεια πλειστηριασμών, διαπιστώνει ότι δεν έχει αναληφθεί «καμία νομοθετική ρύθμιση ή πρωτοβουλία για λύση».

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της, η συντονιστική επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος αναφέρει ότι μετά από 6 και πλέον μήνες αποχής των συμβολαιογράφων από τη διενέργεια πλειστηριασμών, διαπιστώνει ότι μέχρι σήμερα «καμία νομοθετική ρύθμιση ή γενικότερα πρωτοβουλία για λύση δεν έχει αναληφθεί, όχι μόνο από την Πολιτεία και κατ' επέκταση από ολόκληρο το ελληνικό πολιτικό σύστημα, αλλά και οποιονδήποτε κοινωνικό θεσμό ή φορέα, σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας και τη διενέργεια πλειστηριασμών».

Παράλληλα, σημειώνει: «Διαπιστώνουμε ότι η αποχή μας, σχεδόν καθολική, από τους πλειστηριασμούς οπωσδήποτε διευκόλυνε τους συγκεκριμένους συμπολίτες μας, οι οποίοι αντιμετώπιζαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα οφειλών τους προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους δήμους, όπως και στις τράπεζες για οφειλές δανείων τους, και των οποίων η πρώτη κατοικία βρίσκεται σε κίνδυνο. Ταυτόχρονα, όμως, ένας αριθμός συμπολιτών μας, μεγάλος κι αυτός με οφειλές εκατοντάδων χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ευρώ, έχοντας ως δικαιολογία και καλυπτόμενοι από την αποχή μας, αποφεύγουν την εκπλήρωση ή τον διακανονισμό των οφειλών τους, ενώ έχουν τη σχετική δυνατότητα, αδικώντας κατάφωρα όσους από τους συμπολίτες μας προσπαθούν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και εξοφλούν ή διακανονίζουν τις οφειλές τους με το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους δήμους, τις τράπεζες και τους ιδιώτες πιστωτές τους».