Skip to main content

Τη διάσωσή της στο άρθρο 99 αναζητεί η μεταλλουργία Κανάκης ΑΕ στο Βόλο

Στα 2,9 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι συσσωρευμένες οφειλές της μεταλλουργίας Κανάκης ΑΕ, που εντάχθηκε στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα για να διασωθεί, σύμφωνα με όσα δήλωσε στη Voria o πρόεδρος και δ
Στις συμπληγάδες της κρίσης και των τραπεζών βρέθηκε η βιομηχανία μεταλλουργικών εργασιών Κανάκης ΑΕ, που για να διασωθεί κατέφυγε στην επιλογή της  αίτησης  στο Πρωτοδικείο Βόλου για να ενταχθεί στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, που προβλέπει διαδικασία συνδιαλλαγής με τα πιστωτικά ιδρύματα και τους προμηθευτές στους οποίους σήμερα οι οφειλές της  συνολικά κυμαίνονται  στα 2,9εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη Voria  ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Κανάκης ΑΕ κ. Στάθης Αδάμ.
Όπως αναφέρει, οι οφειλές της προς τους  προμηθευτές ανέρχονται σε 2,2εκατ. ευρώ και προς τις τράπεζες Alpha Bank, Εμπορική Proton, Γενική  σε 700.000 ευρώ. Σημειώνει ότι η Κανάκης ΑΕ είναι μια μικρή εταιρία, που η κρίση, αλλά και η αλλαγή στάσης εκ μέρους των τραπεζών, που έκλεισαν τη στρόφιγγα χρηματοδότησης προς τις εταιρίες έφερε σε δύσκολη θέση την εταιρία.

Η απουσία κεφαλαίων κίνησης επισημαίνει δυσχέρανε τη θέση της εταιρίας, η οποία δεν μπορούσε να καταβάλει τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους , οι οποίοι προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας. Παρά το γεγονός αυτό όμως ο κ. Αδάμ προσπαθεί  να βρει διέξοδο για τη διάσωση της εταιρίας, αλλά και των θέσεων εργασίας. Είναι σε διαρκή επαφή με τους εργαζόμενους και προσπαθεί να βρει μια λύση . Στο πλαίσιο των προσπαθειών διάσωσης της εταιρίας, που πιστεύει ότι έχει τις προυποθέσεις για να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, ο κ. Αδάμ αναφέρει ότι ο ίδιος είχε επαφές με τον υφυπουργό Εργασίας κ. Κουτρουμάνη, προκειμένου αναζητηθεί μια λύση για τους εργαζόμενους. Το ζητούμενο για την εταιρία είναι να βρεθεί ένας τραπεζικός οργανισμός, ο οποίος θα δανειοδοτήσει την εταιρία να καταβάλει τα δεδουλευμένα στους 35 εργαζόμενους. Η εταιρία Κανάκης ΑΕ επισημαίνει ο κ. Αδάμ είναι σε διαδικασία ανεύρεσης  ενός φορέα εγγυοδοσίας.

Σύμμαχος ο νομάρχης

Στην προσπάθεια διάσωσης της εταιρίας οι εργαζόμενοι και η διοίκηση της εταιρίας απέκτησαν έναν «σύμμαχο» τους τον νομάρχη Μαγνησίας κ. Απόστολο Παπατόλιας, ο οποίος έδειξε μείζον ενδιαφέρον, προκειμένου να βρεθεί μια λύση και να μην οδηγηθεί σε κλείσιμο η εταιρία.  Ο κ. Αδάμ αναγνωρίζει ότι η συμβολή του κ Παπατόλια είναι πολύ σημαντική στην προσπάθεια διάσωσης της εταιρίας και διατήρησης των θέσεων εργασίας.

Οι Μεταλλικές Κατασκευές Κανάκης ΑΕ έχουν λάβει το «πράσινο φως» για να υπαχθούν στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα της χώρας. Είναι στη φάση που περιμένει να οριστεί νέος μεσολαβητής, ο οποίος θα αναλάβει το διακανονισμό των οφειλών με τους πιστωτές και προμηθευτές της, καθώς ο προηγούμενος δεν αποποιήθηκε τον διορισμό.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου κ. Θανάσης Παπαδημόπουλος δήλωσε στη Voria.gr  ότι αντιπροσωπεία του ΕΚΒ, της διοίκησης και των εργαζομένων της εταιρίας επισκέφθηκαν τον υφυπουργό Εργασίας, ζητώντας να στηρίξει τους εργαζόμενους  με την καταβολή κάποιου επιδόματος, καθώς από τον Αύγουστο έχουν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους. Ο κ. Παπαδημόπουλος ανέφερε ότι η ανεργία στο Βόλο τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης αναφέρουν ότι ανέρχεται στο 10%, ενώ ανεπίσημα θεωρεί ότι είναι 15%. Οι κλάδοι που έχουν πληγεί περισσότερο θεωρεί ότι είναι η οικοδομή και το μέταλλο.