Skip to main content

Τη Δευτέρα η πρώτη «τηλεμαχία» των πολιτικών αρχηγών

Συμφώνησαν έπειτα από σφοδρή αντιπαράθεση τα κόμματα. Για ανεπίτρεπτη στάση κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός.

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το ντιμπέιτ των έξι πολιτικών αρχηγών και την επόμενη ημέρα η αναμέτρηση Καραμανλή-Παπανδρέου, καθώς επετεύχθη συμφωνία με την κυβέρνηση να καταγγέλλει «εκβιαστικά διλήμματα» και «ανατρεπτικές προϋποθέσεις» και το ΠΑΣΟΚ να αποδέχεται μία τηλεμαχία μεταξύ των δύο αρχηγών και όχι δύο, όπως είχε ζητήσει η Ν.Δ.

Στις 11.24 ολοκληρώθηκε με συμφωνία η σύσκεψη της διακομματικής επιτροπής στη Βουλή που εξέτασε τα τεχνικά θέματα.

Σε επιστολή του προς τον Ευάγγελο Αντώναρο, ο Γ.Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ επιμένει στις προτάσεις του για «άμεσο διάλογο, συμμετοχή των πολιτών και αναβάθμιση της ουσιαστικής πολιτικής αντιπαράθεσης».
«Οι προτάσεις που διατυπώνονται στην επιστολή σας δεν καλύπτουν αυτά τα κριτήρια, αλλά αντίθετα επιδεινώνουν τους όρους διαλόγου» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, απορρίπτοντας τις προτάσεις που είχε κάνει ο κ. Αντώναρος την προηγούμενη ημέρα.

Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, αν δεν υπάρχουν ερωτήσεις πολιτών, τις οποίες δεν αποδέχεται η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ έθεσε ως προϋπόθεση «άμεσο διάλογο μεταξύ των δύο υποψήφιων πρωθυπουργών, χωρίς διαμεσολάβηση».

Το ΠΑΣΟΚ πρότεινε συζήτηση 60-90 λεπτών μεταξύ των δύο αρχηγών σε συγκεκριμένες ενότητες, ένα δημοσιογράφο σε συντονιστικό ρόλο, καθώς και δυνατότητα στους κ.κ. Καραμανλή και Παπανδρέου να κάνουν «ελεύθερο και ουσιαστικό διάλογο που δεν υπολείπεται του κοινοβουλευτικού».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου απέρριψε τις ημερομηνίες που πρότεινε ο κ. Αντώναρος, επικαλούμενο υποχρεώσεις του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.
ΝΔ: Καταγγέλλει μεν, αποδέχεται δε
Απαντώντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος μίλησε για «εκβιαστικά διλήμματα» εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και «απαράδεκτη στάση». Εντούτοις αποδέχτηκε τις δύο ημερομηνίες.
«Το ΠΑΣΟΚ μας έστειλε σήμερα επιστολή με την οποία επιβεβαίωσε τις αρχικές μας υποψίες. Ότι δηλαδή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο αρχηγός του αποφεύγουν τον απευθείας διάλογο» ανέφερε ο κ. Αντώναρος.
Αλλά και ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι «με διαδικαστικά τερτίπια και διάφορες ανακριβείς προφάσεις, έστρωνε το χαλί της υπαναχώρησης».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρότεινε σύσκεψη με τους εκπροσώπους των κομμάτων, για να συζητηθούν τα τεχνικά ζητήματα, για τις 9 το πρωί της Πέμπτης, στη Βουλή.

Στην ομιλία του στις Σέρρες ο Κ. Καραμανλής κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι εγείρει ανατρεπτικές προϋποθέσεις για το ντιμπέιτ.
"Είναι τουλάχιστον αλαζονικό να ορίσει μόνος τις ημερομηνίες αδιαφορώντας για τις υποχρεώσεις όλων των άλλων πολιτικών αρχηγών. Προσωπικά είμαι έτοιμος να τροποποιήσω το πρόγραμμά μου για να δοθεί στους πολίτες η δυνατότητα να ακούσουν να κρίνουν, να αποφασίσουν. Οφείλει όμως και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ να σταματήσει την έγερση ανατρεπτικών προϋποθέσεων. Το θέμα δεν κλείνει, ο διάλογος πρέπει να γίνει", είπε χαρακτηριστικά.


Θετικό και το ΚΚΕ
Το ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι παρά τις αντιρρήσεις του θα συμμετάσχει στον τηλεοπτικό διάλογο. Η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε ότι θέλει να ζητήσει συγνώμη από το λαό του ΚΚΕ γιατί θα καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.

Την Τετάρτη σε ανακοίνωσή του το κόμμα υπενθύμισε ότι όλες του οι προτάσεις απορρίφθηκαν σημείωσε: «Ο κ. Παπακωνσταντίνου, σχολιάζοντας τις προτάσεις του ΚΚΕ, δήλωσε ότι, με τις κοινές ερωτήσεις προς όλους τους αρχηγούς, οι τηλεθεατές θα κοιμηθούν. Εκ των υστέρων το ΠΑΣΟΚ θυμήθηκε ότι το ντιμπέιτ πρέπει να αναβαθμιστεί. Αυτά τα κόλπα δημιουργούν πολλά ερωτηματικά και οδηγούν στη σκέψη ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει να αποφύγει τη διεξαγωγή του ντιμπέιτ ανάμεσα στα έξι κόμματα».

Επίσης, με επιστολή του προς τον κ. Αντώναρο, και ο ΣΥΡΙΖΑ έκρινε ότι «ο τρόπος διεξαγωγής του ντιμπέιτ δεν είναι ικανοποιητικός και χρειάζεται επανεξέταση» προκειμένου ο διάλογος να γίνει πιο ζωντανός και πιο ουσιαστικός. Εντούτοις, όπως προσθέτει, «κανένα διαδικαστικό πρόβλημα δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι ώστε να ακυρωθεί η ισότιμη προβολή σε επίπεδο αρχηγών, μια πράξη που ευνοεί απροκάλυπτα τον δικομματισμό».

Business Story
Off