Skip to main content

Τι δεν καταλαβαίνει ο Γιούνκερ και το βιβλίο που διαβάζει ο Τσίπρας

Τι δεν καταλαβαίνει ο Γιούνκερ για το Αιγαίο, το βιβλίο που διάβαζε στη Βουλή ο Τσίπρας και η τρύπα στο νερό της εξωτερικής μας πολιτικής.

Είπε ο Γιούνκερ, για την άρνηση της Ελλάδας για κοινή περιπολία του ελληνικού με το τουρκικό ναυτικό: «Το θέμα είναι ότι πρέπει να τσακωνόμαστε τώρα για 10 χιλιόμετρα θαλάσσιου πλάτους; Ποιος είναι πού και για ποιο πράγμα αρμόδιος ή να σώσουμε ανθρώπινες ζωές; Μερικές φορές μιλάμε μακριά από τα πραγματικά θέματα της ζωής».

Δεν εξήγησε ο ίδιος ποια πραγματικότητα ζει, ούτε διευκρινίστηκε αν ήταν πιωμένος (επειδή κατά κανόνα είναι). Αν όμως δεν μπορεί να καταλάβει ο Γιούνκερ, τι σημαίνουν τα «10 χιλιόμετρα θαλάσσιου πλάτους» στο Αιγαίο, τότε αποδεικνύεται περίτρανα το πόσο άχρηστοι ήσαν όλοι όσοι βρέθηκαν επί δεκαετίες στο Υπουργείο Εξωτερικών. Και εξακολουθούν να είναι.

Σε όλα -μα, σε όλα- τα θέματα εξωτερικής πολιτικής έχουμε κάνει «μια τρύπα στο νερό». Με την Αλβανία, πάει η συμφωνία για την ΑΟΖ. Με τα Σκόπια, καθιερώθηκε το «Μακεδονία» διεθνώς. Με την Τουρκία, ας μη το συζητάμε. Με την Λιβύη, πάνω που θα συμφωνούσαμε για τις ΑΟΖ, η Τουρκία χάλασε την δουλειά.

Με την Αίγυπτο, επί χρόνια ακριβοπληρώνονται οι ειδικοί για να τα βρούμε σε ένα αμφισβητούμενο σημείο. Τώρα που η Αίγυπτος βρήκε εκεί κοντά το μεγαλύτερο κοίτασμα, άιντε να συμφωνήσει. Ακόμη, και όταν ο Τάσσος Παπαδόπουλος όρισε την κυπριακή ΑΟΖ, ζητούσε να το κάνουμε κι εμείς. Ακόμη… απαντάμε! Από ταξίδια όμως, υπουργοί και διπλωμάτες μας, όλο γκλαμουριά.

Με το βιβλίο για τον Βελουχιώτη στο χέρι, ο Τσίπρας επιχειρεί το σοβιετικό κράτος, αλλά στα θέματα που ενδιαφέρουν Αμερικανούς και Γερμανούς, είναι όλο προθυμία. Τα ίδια είχαμε και στην δεκαετία του ’80. Κρατικισμός στο εσωτερικό και διωγμός των επενδύσεων («δεν θα γίνουμε τα γκαρσόνια της Ευρώπης», έλεγε ο αρχηγός) στα διεθνή θέματα, ό,τι πει ο θείος Σαμ.



Η Ρωσία μετέφερε στη Συρία συστήματα αντιαεροπορικών πυραύλων. «Έχουμε στείλει εκεί, όχι μόνο μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, αλλά και αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα», δήλωσε Ρώσος αξιωματούχος στην «Komsomolskaya Pravda». Ποιας εθνικότητας αεροσκάφη ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει;

3.000.000 πρόσφυγες αναμένει η Ευρώπη μέχρι το 2017, λέει η είδηση. Λάθος… Δεν είναι για την Ευρώπη, για την Ελλάδα είναι. Εδώ θα μείνουν. Οι «ενωμένοι Ευρωπαίοι» δεν δέχονται ούτε τους τωρινούς, θα δεχτούν τα τρία εκατομμύρια; Μόνο η κυρά Τασία θα χαίρεται, που είχε δηλώσει ότι οι νησιώτες πλουτίζουν με τους λαθρομετανάστες, αφού γεμίζουν τα ξενοδοχεία, οι ταβέρνες… (Να μη ξεχνάμε: Η Τασία Χριστοδουλοπούλου είναι εξέχουσα προσωπικότητα της Αριστεράς. Αυτή είναι η ποιότητά τους).

Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού του Iσραήλ αποκάλυψε: «Ο Τζον Κέρι έχει μυαλό 12χρονου». Απαράδεκτο. Τίποτε δεν μπορεί να μείνει μυστικό σ’ αυτόν τον κόσμο.

Ο Συροορθόδοξος Πατριάρχης Ιγνάτιος Εφραίμ δήλωσε, πως οι ένοπλες ομάδες στην χώρα του στηρίζονται από χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ και πρόσθεσε πως η Τουρκία εξοπλίζει αυτές τις ομάδες. Οι άλλοι Πατριάρχες γιατί σιωπούν;

Πολλή ηθική χώρα αυτή η Τουρκία. Έφτιαξαν ατομικά παγκάκια στα πάρκα, μη και τύχει και καθίσει γυναίκα δίπλα σε άνδρα.