Skip to main content

ΟΑΣΘ: Ανέφικτες οι προτάσεις Σπίρτζη - Γολγοθάς χωρίς τέλος στην πόλη

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ΔΣ επικράτησε προβληματισμός για την επιστολή Σπίρτζη, καθώς οι προτάσεις θεωρούνται μη υλοποιήσιμες.

Κανένα φως στο... τούνελ στο οποίο βρίσκεται η Θεσσαλονίκη επί 6 ημέρες εξαιτίας της επίσχεσης εργασιών των εργαζομένων του ΟΑΣΘ δεν φαίνεται μετά και τη συνεδρίαση του ΔΣ του Οργανισμού, που συζήτησε τις δύο νέες προτάσεις του υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη για την καταβολή των δεδουλευμένων.

Επιπλέον, οι όποιες κινήσεις του ΟΑΣΘ σε νομικό επίπεδο κατά της επίσχεσης μετά την απόρριψη της προσωρινής διαταγής επί των ασφαλιστικών μέτρων χθες από το δικαστήριο δεν πρέπει να αναμένονται πριν από τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ΔΣ επικράτησε προβληματισμός για την επιστολή Σπίρτζη, καθώς οι προτάσεις θεωρούνται μη υλοποιήσιμες. Απόφαση, πάντως, δεν ελήφθη και, όπως ανέφερε στη Voria.gr ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ Χρήστος Στεφανίδης το διοικητικό συμβούλιο αναμένεται να συγκληθεί εκ νέου αύριο.

Ο ίδιος τόνισε ότι η πρόταση που αφορά στην προκαταβολή των αντισταθμιστικών καταβολών των μηνών Οκτωβρίου και Νοεμβρίου για το έτος 2016, με μόνον σκοπό την εξόφληση της μισθοδοσίας μηνών Ιουλίου και Αυγούστου 2016, εφόσον προσκομιστεί προς το ΥΠΟΜΕΔΙ, ισόποση Εγγυητική Επιστολή είναι ανέφικτη. «Για για λάβουμε εγγυητική επιστολή θα πρέπει να καταθέσουμε στην τράπεζα το ανάλογο ποσό. Αν είχαμε αυτά τα χρήματα θα μπορούσαμε να πληρώσουμε και τους εργαζόμενους.

Για την πρόταση που προβλέπει την καταβολή 2 εκατ.ευρώ για τη μετακίνηση μαθητών και φοιτητών για το έτος 2016 από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, τη διάθεση του 18% από τις πωλήσεις εισιτηρίων μέχρι σήμερα, αλλά και όσα πρόσθετα απαιτούνται για την καταβολή του ενός μηνός δεδουλευμένα ύψους 3 εκατ.ευρώ ο κ.Στεφανίδης σημείωσε: «Τα 2 εκατ.ευρώ αποφορολογημένα είναι 1,6 εκατ.ευρώ, ενώ το 18% μεταφράζεται σε περίπου 400.000 ευρώ. Υπολείπεται ένα 1 εκατ.ευρώ, το οποίο δεν μας λέει πως θα καταβληθεί». Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι οι απώλειες στα έσοδα του Οργανισμού από την επίσχεση εργασίας ανέρχονται σε 1 εκατ. ευρώ.

Με δηλώσεις του στην ΕΡΤ3 ο πρόεδρος των εργαζομένων Δημήτρης Τσερμενίδης επιβεβαίωσε τη διάσταση απόψεων με τον υπουργό, τον οποίο κατηγόρησε για επικοινωνιακά παιχνίδια στην πλάτη του λαού της Θεσσαλονίκης. «Αυτά που προτείνει ο υπουργός, να πληρώσει ο ίδιος δηλαδή απευθείας τους εργαζόμενους είναι ανέφικτα πράγματα και το ξέρει ο ίδιος. Παρόλα αυτά επιμένει να τα θέτει για επικοινωνιακούς λόγους. Εμείς επαναλαμβάνουμε: Μόλις πληρωθούμε, το επόμενο λεπτό τα λεωφορεία θα βγουν στους δρόμους», είπε και ανέφερε ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση των εργαζομένων προκειμένου να καθοριστεί η περαιτέρω στάση τους.

Στο μεταξύ, όπως γνωστοποιήθηκε στη συνεδρίαση του ΔΣ, τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου θα αποφανθεί η νομική υπηρεσία του ΟΑΣΘ με ποιον τρόπο μπορεί να αντιδράσει ο Οργανισμός επί της επίσχεσης εργασίας που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι.